Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mirakelbebisar födda på Parken Zoo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Åtta sköldpaddsbebisar har kläckts i Parken Zoo i Eskilstuna. Mamman till de små är en av de hotellsköldpaddor som tvingades flytta från Västerås när hotellets damm blev för liten.

– De är mirakelbebisar, säger Helena Olsson, djurparkschef.

För drygt ett år sedan uppmärksammades sköldpaddornas öde. De skulle avlivas eftersom de inte kunde bo kvar i sin gamla damm på stadshotellet i Västerås där de bott i 30 år. Nya regler gjorde att dammen dömdes ut som för liten. Som tur var fick de flytta till tropikhuset Amazoonas i Parken Zoo.

Nu har åtminstone en av dem funnit sig så pass väl till rätta bland krokodilerna i sitt nya hem att hon lyckats få sköldpaddsbebisar.

Oväntad kläckning

– Vi visste inte ens om att de hade lagt ägg. Och det är väldigt ovanligt att äggen kan kläckas utan att vi lägger dem i en kläckare med rätt temperatur. Det här är lite av ett mirakel, säger Helena Olsson, djurparkschef.

När den lilla sköldpaddan upptäcktes av en barngrupp var den precis nykläckt. Den hade fortfarande kvar spetsen på nosen som sköldpaddorna har för att ta sig igenom skalet.

Åtta små syskon

Sköldpaddssyskonen låg nedgrävda i sanden i närheten. Totalt hade åtta bebisar tagit sig ut ur sina skal. De är ungefär lika stora som en femkrona.

– De ligger i ett eget akvarium nu och mår jättebra. Kläckningen har nog tagit lite längre tid än vanligt eftersom det inte är så varmt i tropikhuset, men de är hur pigga som hest, säger Helena Olsson.