Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Avtal på Bukowskis för att locka säljare

Publicerad 2014-04-17

Auktionshuset Bukowskis använder så kallade garantiavtal för att locka säljare till sig.

Ett omstritt arbetssätt i Sverige – men vanligt internationellt.

– Mycket i den här branschen sker bakom kulisserna, säger författaren Gunnar Lindstedt, som avslöjat verksamheten i sin nya bok.

Ansedda auktionsjätten Bukowskis affärsmetoder beskrivs i nya boken ”Samlarna” av ekonomijournalisten och författaren Gunnar Lindstedt.

Fenomenet garantiavtal – att auktionshusen tar på sig garantin för att ett verk kommer att säljas och att en tredje part täcker upp som finansiär – är vanligt utomlands, men har inte kunnat bekräftas i Sverige.

Får del av vinsten

Först när Lindstedt tog del av ett skriftligt garantiavtal signerat av Bukowskis medgav företaget att man använder metoden.

I utbyte mot att stå för risken får den tredje parten också en andel av vinsten om priset går upp. Säljaren får garantibeloppet.

– Det här är för att locka säljare att lämna in verk på Bukowskis. Auktionshusen strider hårt om att få in de största verken, då gäller det att kunna bjuda över varandra, säger Lindstedt.

”En dödssynd”

En annan kontroversiell uppgift i hans bok är att den avgående vd:n för Bukowskis, moderaten Michael Storåkers, ska ha lagt fejkbud för att trissa upp priserna.

– Det är en dödssynd i branschen, säger Gunnar Lindstedt.

Aftonbladet har sökt Michael Storåkers, som är på semester. Anna-Karin Pusic, chef för konstavdelningen, dementerar uppgiften.

– Det har aldrig förekommit fiktiva bud över huvud taget. Det är fullständigt felaktigt. Det har också dementerats i boken av vd och styrelseordförande Lukas Lundin.

”Påverkar inte prisbilden”

Fördelen med garantiavtal är att man vet att objektet kommer att säljas.

– Man kommer överens med en tredje part om ett minimibelopp, och skulle slutpriset överstiga beloppet kan Bukowskis dela den överskjutande delen med garanten. Garantiavtal påverkar inte slutpriset i samband med en budgivning.

Men i exempelvis USA måste garantiavtal redovisas före budgivning.

Varför har ni inte medgett tidigare att ni använder garantiavtal?

– Vi har diskuterat det i auktionsföretagens förening, där alla auktionsföretagen i Sverige sitter. Det har inte varit kutym i Sverige att ange detta.

Vilka som är garanter vill hon inte säga.

– Vi uttalar oss aldrig om säljare eller köpare. Men det kan vara en privatperson, en intressent, en köpare helt enkelt.

Niclas Forsman, vd på Stockholms Auktionsverk, reagerar på garantiavtalen.

– Vår policy är att inte använda oss av det. Vår uppfattning är att om man använder garantiavtal ska det vara transparent att man gör det. Ett auktionshus är som en börs för konst och vi tycker att det är ett värdefullt sätt att mäta ett objektvärde när man tillämpar den klassiska modellen för auktion.