Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kriminologen Mikael Rying: Ett vansinnesdåd

Publicerad 2013-11-20

Polisen har gång på gång frågat 21-åringen varför han sköt kvinnan i Umeå.

Men han har inget svar på den frågan.

– Det stämmer väldigt väl in på det vi kallar vansinnesdåd, säger Mikael Rying, kriminolog på Rikspolisstyrelsen.

I dag åtalas den 21-årige mannen för mordet på en 22-årig kvinna på tågperrongen i Umeå.

Någon riktig förklaring till händelsen har han inte kunnat ge.

Polisen har gång på gång frågat honom varför han sköt kvinnan, går det att läsa i förhören från utredningen.

– Jag kan inte säga nåt bra svar varför, jag kan inte svara på den frågan, har 21-åringen sagt.

Dödar personer man inte känner

Enligt Mikael Rying, kriminolog på Rikspolisstyrelsen, som studerat mord i Sverige i flera år, är händelsen i Umeå ett praktexempel på det som kallas vansinnesdåd.

– Alla ser olika ut, men det gemensamma är att man dödar personer som man inte känner, och utan något motiv. Det gemensamma för gärningsmannen eller männen är att de har avvikande personligheter. Ibland handlar det om missbruk, säger Mikael Rying.

Höggs ihjäl

Han tar upp knivdådet i Varberg i somras som ännu ett exempel på ett vansinnesdåd. Då tog en 24-årig man sig in i olika hem och i ett av dem höggs en kvinna ihjäl. Mannen sköts sedan till döds av polisen.

– De här fallen händer emellanåt. Gärningsmannen har då ofta svårt att motivera sitt dåd. Han kan ha konstiga vanföreställningar, men inte förklara varför han gjort det.
Vanligt för vansinnesdåd är också att de sker på en allmän plats.

Läkare vid Rättsmedicinalverket har undersökt den 21-årige mannen och gjort bedömningen att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet.

Hör samman med alkohol

Psykiatern Ulf Åsgård tycker att det är uppenbart att den 21-årige mordmisstänkte mannen inte kan hantera alkohol, något flera vittnen uppgett i förhör, och att det är därför det kan ha gått så fel på perrongen i somras.

– Om jag har förstått det hela rätt så har utredningen givit vid handen att han under senare tid hade haft en benägenhet att bli aggressiv och att det tycks höra nära samman med alkoholintag. Då räcker det för att förstå sig på det hela.

Ulf Åsgård förklarar att människor som inte tål alkohol ofta blir oerhört aggressiva när de dricker.

”Tokig helt enkelt”

– De måste få utlopp för det på något sätt. Har man närhet till skjutvapen är inte det någon positiv faktor. Är man försedd med en hjärna som inte tål alkohol så medför även en måttlig tillförsel av alkohol en akut skada i hjärnan, som styr aggressivitet och rationalitet. Man blir tokig helt enkelt.

Han tycker att fallet som 21-åringen misstänks för i Umeå på många sätt är likt massmordet i Falun 1994 som Mattias Flink dömdes för.

– Fänrik Flink tålde inte alkohol och sköt också mot okända personer, säger han.