Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Åtta år gammal "nyhet" bakom ilska mot Folksam

Publicerad 2014-03-22

De senaste dagarna har arga människor hört av sig till försäkringsbolaget Folksam. De har klagat på att muslimer ska få ta lån utan ränta.

Problemet är att det inte stämmer.

Både kunder och ickekunder har ilsknat till, bland annat på sociala medier, efter att ha hört att muslimer kan få räntefria lån.

Men en granskning av artiklarna och ett telefonsamtal till Folksam räcker för att upptäcka att det hela handlar om falsk ryktesspridning.

Det handlar om en gammal nyhet som publicerades i oktober 2005 och i januari 2006, som bland andra riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) länkade till på Twitter i förrgår.

Länken han delat går till den åtta år gamla artikeln, om något som Folksam menar missuppfattades redan då.

Spriddes förra året

När påståendet nådde spridning på samma sätt för ett år sedan gick försäkringsbolaget ut med ett svar. Det gäller fortfarande.

– Vi diskuterade med Ikano Bank för att kunna erbjuda alternativ till lån med ränta. Tanken var att omvandla räntan till avgift med en brittisk bank som förebild. Detta har inte genomförts, skriver Folksam.

Idén var att anpassa lånen till de strikta regler som vissa muslimer följer.

– Bakgrunden är att det i Sverige bor 400 000-500 000 muslimer och av dessa följer en del Sharialagarna med ränteförbud och även strikta regler för etiska placeringar. Exempelvis är det förbjudet att investera i företag som sysslar med sex, alkohol, vapen och griskött.

Men av planerna blev det aldrig någonting av. Folksam har skrivit en nytt svar till de som hört av sig på företagets Facebooksida.