Ordkriget om Putins reträtt

Publicerad 2014-05-07

Putin ber proryska separatisterna att skjuta upp den planerade folkomröstningen för självständighet på söndag, rapporterar AFP och Reuters.

Samtidigt uppger presidenten att Ryssland har dragit tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen – men får mothugg av Nato.

Uttalandet om reträtten kom efter ett möte med OSSE-ordföranden Didier Burkhalter på onsdagen.

– Vi har konstant fått höra om oron över våra trupper vid den ukrainska gränsen. Vi har dragit tillbaka dem, sa Putin, enligt New York Times.

Han sa att trupperna har dragits tillbaka till andra områden för att utöva ”standardiserade övningar” men ville inte specificera var.

Putin sa också att han är redo att diskutera en väg ur Ukrainakrisen med OSSE.

– Jag vet att ni har egna förslag, egna idéer om hur man ska finna en väg ut ur den situation som har uppstått. Våra åsikter är också kända, sade Putin.

– Låt oss försöka analysera situationen och leta vägar ur krisen, tillade han.

Men Nato har inga indikationer på att de ryska styrkorna vid Ukrainas gräns skulle ha dragits tillbaka, uppger en militär Natokälla enligt Reuters.

Uppmanade Ukraina att avvakta

Putin passade samtidigt på att uppmana ukrainsk militär att stoppa alla operationer mot de pro-ryska aktivister som ockuperat stadshus och polisstationer i flera städer i östra Ukraina.

Han sa att de kommande presidentvalet i Ukraina – som planeras hållas den 25 maj – är ett steg ”i rätt riktning” men påpekade att allt våld måste upphöra för att valet ska bli av.

Enligt Burkhalter föreslår OSSE inom kort en plan för hur spänningarna i regionen ska lösas.

Ska diskutera Putins uttalande

Pressen på den ryska presidenten har ökat i takt med den eskalerande krisen i Ukraina. Enligt en uppmaning från den ukrainske presidentkandidaten, Petro Porosjenko på onsdagen bör Europa och USA enas om en tredje omgång sanktioner mot Ryssland om Moskva ger sitt stöd till den folkomröstning som separatister planerar i helgen.

De proryska separatisterna i Donetsk säger att de i morgon kommer att diskutera Putins uppmaning att skjuta upp folkomröstningen om självständighet, skriver Reuters. De säger att de har "stor respekt" för den ryske ledaren.

Texten uppdateras