Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kommunerna som tar emot minst flyktingar

Uppdaterad 2014-02-28 | Publicerad 2014-01-06

Flyktingar ska inte ledas dit där det finns bostäder, men inga jobb, menade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i somras.

Men det är precis vad som sker.

Kommunerna med lägst arbetslöshet tillhör de som tar emot minst flyktingar, visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Danderyd, Vaxholm, Vallentuna, Täby, Ekerö, Lomma, Lidingö, Tjörn, Knivsta och Lerum.

De uppräknade kommunerna har lägst arbetslöshet och borde enligt Erik Ullenhags ord finnas bland de som tar emot många flyktingar.

Men så är inte fallet. De tillhör istället de kommuner som tar emot allra minst andel flyktingar med beviljade uppehållstillstånd i förhållande till sin folkmängd.

– Det är viktigt för många kommuner att öka sitt flyktingmottagande. Inflyttning överlag i kommuner skapar tillväxt och sysselsättning, säger Karin Perols, utredare på Sverige kommuner och landsting (SKL).

”Språket viktig faktor”

Södertälje tar emot tre gånger så många flyktingar som riksgenomsnittet. Samtidigt har man i kommunen en av landets högsta arbetslöshetssiffror.

– Framför allt är språket en viktig faktor när man söker jobb. När så många kommer till samma ställe är det svårare att lära sig svenska, eftersom man då umgås med andra som inte talar svenska, säger Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje.

Hon hänvisar till Erik Ullenhag som hon säger själv har räknat ut att det tar mellan sju och tio år att komma till det läget där man kan försörja sig själv. Dessutom blir det svårare att få arbete ju längre tid man går arbetslös, menar hon.

Södertäljes ansvar för integrations- och arbetslöshetspolitiken blir i och med det stora mottagandet nationellt, menar Godner.

Hon säger att hela landet behöver hjälpas åt så att flyktingar som kommer till landet får en så bra start som möjligt.

Samband med boregel

Den ojämna fördelningen beror främst på reglerna för eget boende (EBO), enligt Karin Perols som är utredare på Sverige kommuner och landsting (SKL).

EBO ger alla nyanlända möjlighet att bosätta sig där de vill, vilket många också gör.

– Då hamnar man där det redan bor anhöriga och släktingar. Och det är högre arbetslöshet bland utrikesfödda i befolkningen, det finns ett samband där, säger Karin Perols till Svenska Dagbladet.

Hon menar att det finns positiva aspekter med EBO. Samtidigt kan valfriheten leda till trångboddhet och att människorna bosätter sig där det redan är hög arbetslöshet, menar Perols.

”Går åt rätt håll”

Erik Ullenhag är mer intressant att titta på arbetsmarknadsregioner och menar att Södertälje ligger i en stark sådan, skriver Svenska Dagbladet.

Han menar också att regeringen skärper lagstiftningen gällande skyldigheten för nyanlända att flytta dit det finns jobb.

Om jobb finns på annan ort än där man bor ska man vara skyldig att ta det.

– Vi har stora integrationsutmaningar kvar, men de senaste åren har haft rätt utveckling, många av de nya jobben har gått till utrikesfödda, säger Erik Ullenhag till SvD.

...i de tio kommunerna med högst arbetslöshet

Trollhättan (19,1% – 15.5)

Landskrona (18,4% – 9,1)

Haparanda (17,6% – 10,3)

Malmö (17,5% – 11,7)

Eskilstuna (17,1% – 22,2)

Södertälje (17,1% – 35,3)

Olofström (16,3% – 5,5)

Lessebo (16,1% – 32,2)

Storfors (16,1% – 38,8)

Flen (16,1% – 32,3)