Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Här är Apples nya Ipad

Uppdaterad 2013-10-23 | Publicerad 2013-10-22

Två nya Ipads, två nya Macbooks, proffsdatorn Mac Pro, nya versioner av officepaketet Iworks och Ilife.

Det blev facit av Apples produktlansering på tisdagskvällen svensk tid.

De som hade väntat sig en häftig klocka eller en ny Apple Tv kände sig kanske snopna.

Peter Pettersson på plats i London

Apples presentation av nya produkter följde i princip helt de uppgifter som hade läckt ut i förväg. Kvällens höjdpunkt var nya Ipad Air – den lättaste fullstora surfplattan på marknaden så här långt, enligt Apple.

Ipad Air får Apples nya 64-bitarsprocessor, vilket ger den prestanda som lägger den i täten bland surfplattorna på marknaden. Den kommer till Sverige den första november, och kommer att kosta från 4 395 kronor för den enklaste modellen med 16 GB disk och wifi till 7 095 kronor för 128 GB disk och wifi. 4G-modellerna blir 1200 kronor dyrare.

Ipad-min med retinaskärm

Air-modellen fick inte fingeravtryckssensor. Något som förklaras av att det inte går att få fram sådana i tillräckliga volymer för närvarande.

Ipad Mini får en högupplöst Retinaskärm som den större modellen haft sedan ett år tillbaka. Den får också den nya nya 64-bitarsprocessorn som även sitter i Iphone 5S som börjar säljas i Sverige på fredag.

Båda de nya Ipadarna får också snabbare wifi och stöd för alla svenska 4G-nät om man väljer en sådan modell.

Nya bärbara

Dessutom släpper Apple nu två nya Macbook Pros. 13 och 15 tum. Båda får Retinaskärm och stöd för snabbare wifi, snabbare flashdiskar och 13-tumsmodellen får Intels strömsnåla Haswellprocessor och 15-tummaren en ännu kraftfullare Crystalwell-processorn. Minsta 13-tummaren kommer att kosta 11 995 kronor i Sverige och 15-tummaren startar på 23 795 kronor.

Dessutom visade man upp nya proffsdatorn Mac Pro som kommer före nya år och som kommer att kosta från 27 995 kronor.

Inget nytt om Apple tv

Utöver ny hårdvara fick operativsystemet Mavericks stort utrymme. Det släpps för nedladdning gratis i natt och kommer att funka på Macar bakåt till Imacs från 2007.

Apples officepaket Iworks för Mac har skrivits om i ny version och även uppdaterats för Ios liksom Ilife, med Iphoto, Imovie, Idvd och Garageband. De blir gratis för dem som köper nya Macar eller Ios-enheter.

Någon ny Apple Tv blev det däremot inte. Inte heller några andra nya produkter som avslöjar vart Apple tänker ta vägen framöver.