Snowden har fått asyl i Ryssland

Publicerad 2013-08-01

Spionmisstänkte Edward Snowden har fått tillfällig asyl i Ryssland.

NSA-läckan ska ha lämnat flygplatsen i Moskva ensam i en taxibil, uppger RT.

– Platsen kommer inte offentliggöras av säkerhetsskäl, eftersom han är en av de mest jagade personerna i världen, säger hans advokat till AFP.

Spionmisstänkte NSA-läckan Edward Snowden befinner sig på ryskt territorium, uppger flera internationella medier.

– Jag har precis överlämnat dokumenten till honom från den ryska immigrationsmyndigheten. Det ger honom rätt att lämna flygplatsen, säger advokaten Anatolij Kutjerena till nyhetsbyrån Interfax.

Asyl i ett år

Snowden har enligt hans advokat blivit garanterad tillfällig politisk asyl i Ryssland i ett år. Kutjerena uppger att NSA-läckan nu befinner sig på ett "säkert ställe".

– Platsen kommer inte offentliggöras av säkerhetsskäl, eftersom han är en av de mest jagade personerna i världen, säger Anatolij Kutjerena till AFP.

Enligt RT lämnade Edward Snowden flygplatsen ensam i en taxibil vid 13:30, 30 minuter innan hans asylstatus offentliggjordes.

– Han bestämmer själv vart han vill åka, säger Kutjerena till AFP.

Enligt Kutjerena har Snowden för avsikt att tala med pressen, men säger att han behöver minst en dag för sig själv. I och med att Snowden beviljats asyl i Ryssland kan inte USA begära att han överlämnas till amerikanska myndigheter, även om de lämnar in en officiell begäran.

Misstänks för spioneri

Bedömare tror att Snowdens asyl kan förorsaka en diplomatisk kris mellan Ryssland och USA. En hög tjänsteman i Kreml har dock sagt att Snowdens läckor är "för obetydliga" för att skada relationen mellan länderna. Rysslands president Vladimir Putin har tidigare sagt att Snowden är välkommen till landet om han slutar läcka dokument som syftar till att skada USA:s intressen, något som visselblåsaren ska ha gått med på enligt Anatolij Kutjerena.

Spionmisstänkte Edward Snowden kom till Moskva från Hong Kong den 23 juni och har sedan dess inte kunnat lämna flygplatsen eftersom hans pass har dragits in av USA. Snowden är på flykt från USA där han bland annat misstänks för spioneri efter att ha läckt uppgifter från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA om landets hemliga övervakning på internet.