Christers rymdfärd minut för minut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-07

Fredag 8 december, dag 1

Natt svensk tid:

03.36 Sista förberedelse för uppskjutning, astronauterna går i skytteln.

04.13 Startraketerna tänds och rymdskytteln lyfter.

Omedelbart efter start börjar skyttelns lokala tidslinje att gälla.

Morgon:

Några timmar efter start följer arbete med ett flertal kontroller och uppkopplingar. Bland aktiverar besättningen livsnödvändiga system som ventilation och el. Man upprättar tv-länk och kontrollerar bränsletankar och skyttelns robotarm.

Dag:

Sex timmar efter uppskjutning börjar besättningens första ”sömnperiod”.Den varar alltid i åtta timmar och under den tiden sker också tvättning och toabesök.

Astronauterna vaknar. Arbetet ombord fortsätter med start av olika funktioner och kontroller.

Kväll:

Kontroll av Rymddräkterna kontrolleras, vingar och noskon granskas. Framåt midnatt startar man ergometern, instrumentet som mäter astronauternas muskelarbete.

Lördag 9 december dag 2

Natt svensk tid:

Astronauterna äter sin första måltid. Den består av räkcocktail, rökt kalkon, kalkongryta Terrazini med pasta och parmesan, potatisgratäng, tortilla, ananas, körsbärs- och blåbärsdryck, druvjuice.

Kontroll av dockningssystemet och en kamerainstallation.

Morgon:

Genomgång och kontroll av alla dockningsverktyg.

Besättningen fyrar av en styrraket.

Dag:

Astronauternas andra sovperiod börjar.

Kväll:

Besättningen vaknar och börjar arbetet med förberedelserna för dockningen med ISS. Dataprogram går igång och en tidslinje för mötet startar. Man fyrar av en styrraketer och man förbereder astronauternas utrymmen. Ytterligare en styrraket avfyras litet senare.

Sent på lördagen svensk tid inleder besättningen själva dockningsmanövern. Efter några minuter är rymdfärjan Discovery ansluten till ISS.

Söndag 10, dag 3

Natt svensk tid:

Bland annat koll att inga läckor finns i anslutningen, avslutning av dataprogram, återställning av astronauternas utrymme och förberedelser av dockningssystemen så astronauterna kan förflytta sig in i ISS.

Luckorna mellan skytteln och ISS öppnas och besättningen tar sig in i ISS.

Genomgång av säkerheten.

Astronauterna flyttar över sina rymddräkter och de verktyg de ska använda på rymdpromenaderna från skytteln till ISS.

Urlastning från skytteln av det nya fackverk som astronauterna ska fästa på utsidan av ISS.

Morgon:

Videokoll på att urlastningen fungerat som den ska.

Nu börjar de verkliga förberedelserna för rymdpromenaderna som Christer Fuglesang och hans kollega Robert Curbeam ska göra. I två timmar gör de bland annat alla inställningar som behövs på verktygen och instrumenten de ska föra med sig till utsidan av rymdskeppet. De installerar sig i luftslussen där trycket sänks.

Dag:

Ännu en sovperiod börjar. Fuglesang och Curbeam sover i luftslussen. De kommer också att befinna sig där mellan sina två rymdpromenader.

Kväll:

Väckning för den besökande besättningen och en halvtimme senare väckning av ISS besättning.

Christer Fuglesang och Robert Curbeam går igenom allt de ska göra under rymdpromenaderna. De båda astronauterna börjar andas ren syrgas. Inför utträdet i rymden måste de tömma blodet på kväve för att inte få dykarsjukan.

Trycket i luftslussen sänks i omgångar under tiden.s Två timmar efter väckning öppnar sig luftslussen och astronauterna tar sig ut i rymden.

Robotarmen griper och för den fackverksdel astronauterna ska fästa längst ut på ”armen” som bär solpanelerna, till rätt plats. Astronauterna klättrar med armgång utmed den långa fackverksarmen bort till den änden den nya biten ska fästas.

Christer Fuglesang fäster fackverksdelen som kallas P5 vid P4, på den yttersta delen av ”armen”. för hand. Han och Robert Curbeam fäster den med stora skruvbultar och de första skruvtagen måste de också göra för hand. Christer Fuglesang har berättat om att när han övat samma sak under vattnet har det hänt att han tappat bulten. Det får inte hända nu.

Måndag 11, dag 4:

Natt svensk tid:

Robotarmen släpper taget om fackverksbiten som nu skall vara fäst.

Astronauterna avslutar arbetet tar sig tillbaka in i luftslussen. Den stängs och trycket därinne stiger långsamt.

Robotarmen som transporterat fackverksbiten stängs av.

Morgon:

Lägesbestämmning av kameror som ska följa ett annat moment av arbetet på rymdstationen, det när en av solpanelerna som skymmer de andra ska vecklas ihop.

Sovtid börjar för båda besättningarna.

Kväll:

Skyttelns besättning och ISS besättning blir väckta.

Robotarmen startas på nytt.

Nu börjar arbetet med att med hjälp av robotarmen flytta undan en av de befintliga solpanelerna på ISS. Den skymmer några av de andra. Den är fäst på en mast med teleskopliknande funktion och hela masten vevas in. Panelen veckas ihop som ett dragspel. Det tar ett par timmar.

Tisdag 12, dag 5

Natt svensk tid:

Christer Fuglesang och Robert Curbeam inne i luftslussen börjar förbereda sig för sin andra rymdpromenad. De går igenom alla rutiner.

För andra gången börjar de andas syrgas för att få bort all kväve i blodet. De gör de nödvändiga inställningarna på verktyg och instrument. Trycket i luftslussen sänks.

Morgon:

Båda besättningarnas lägger sig att sova.

Kväll:

Besättningarna väcks.

Trycket sänks ytterligare i luftslussen. Fuglesang och Curbeam gör de sista förberedelserna inför den andra rymdpromenaden. Bland annat har de kisspaus. Trycket i luftslussen sänks maximalt.

Så öppnas luftslussen öppnas ut till rymden för de två astronauternas andra uppdrag utanför ISS.

Under några timmar kommer de att arbeta med rymdstationens elsystem. Provisoriska lösningar ska ersättas med permanenta. Christer Fuglesang kopplar ur och kopplar i olika kablar medan strömförsörjningen är avstängd. Han ska se till att systemet startar igen utan problem.

Onsdag 13, dag 6:

Natt svensk tid:

Astronauterna är klara, tar sig tillbaka in i luftslussen och luckan till stängs.Trycket höjs långsamt i luftslussen. Astronauterna ser över sina rymddräkter och kollar att allt är som det ska efter vistelsen”utomhus”.

Morgon:

Båda besättningarna inleder sovtimmarna.De väcks på sena eftermiddagen.

Kväll:

Astronauterna lämnar luftslussen.

Christer Fuglesang och Thomas Reiter, den tyske astronauten som tillbringat sex månader på ISS men nu ska följa med rymdskytteln tillbaka till jorden, har gemensam presskonferens.

Hela gruppen, med båda besättningarna, fotograferas tillsammans. Efter det håller hela gruppen en gemensam presskonferens.

Efter det äter de alla tillsammans. Sdedan har Christer Fuglesang och en del av gruppen några timmars helt ledig tid. Några andra medlemmar av gruppen har egen presskonferens.

Torsdag 14, dag 7:

Morgon svensk tid:

Robert Curbeam börjar förbereda sig för sin tredje rymdpromenad som han ska göra tillsammans med astronauten Sunita Williams. De blir inlåsta i luftslussen och börjar andas syrgas.Trycket sänks successivt i luftslussen.

Efter några timmar inleds viloperioden, astrlonauterna väcks på sena eftermiddagen.

Kväll:

För de båda astronauterna Williams och Curbeam som befinner sig i luftslussen sänks trycket ytterligare. De fortsätter förberedelserna med bland annat att göra i ordning rymddräkterna och ta en kisspaus.

Luftslussen sänker trycket helt.

Så öppnas luftslussen igen och astronauterna tar sig ut. Robotarmen aktiveras. Astronauterna fortsätter det arbete med elsystemen som Christer Fuglesang och Robert Curbeam började på. De stänger bland annat av ett par srömförsörjare, konfigurerar om dem och startar dem igen.

Fredag 15, dag 8:

Natt svensk tid:

Arbetet är avslutat, astronauterna återvänder in till luftslussen som stängs om dem. Trycket börjar höjas i luftslussen.

Morgon:

Dags för alla att sova igen. Väckning sker på sena eftermiddagen.

Astronauterna börjar flytta över saker till skytteln.

Kväll:

Alla äter tillsammans. Efter måltiden fortsätter arbetet med att föra över till skytteln det man ska ha med sig till jorden. Med alla kontroller av funktioner, program och säkerhet kommer det att pågå i motsvarande en arbetsdag.

Lördag 16, dag 9:

Morgon svensk tid:

Åter sovtid för besättningarna, den sista på ISS för dem som ska återvända till jorden.

Kväll:

Nu håller man en avskedsceremoni där besättningarna säger adjö till varandra. De som ska återvända till jorden tar plats i skytteln.

Luckorna mellan skytteln och ISS stängs och man kontrollerar att dockningssystemet är helt tätt. Inga läckor får finnas.

Tidslinjen börjar för perioden när skytteln är frikopplad från ISS.

Så inleder astronauterna frikopplingen från ISS.

Discovery inleder flygningen med att cirkla runt ISS på 200 meters avstånd. Besättningen fotograferar rymdstationen.

Skytteln slutar rundflygningen kring ISS efter ett par timmar. Styrraketerna startar och vänder skytteln mot den sista destinationen, jorden.

Söndag 17 dag 10:

Natt svensk tid:

Christer Fuglesan skickar ut några minisatelliter som funnits i skyttelns lastutrymme. De ska bland annat fotografera skytteln utifrån.

Besättningen kollar videon på separationen från ISS för att konstatera att allt fungerat som det ska.

Morgon:

Sovdags för besättningen. Besättningen väcks på eftermiddagen.

Kväll:

Alla flygkontroller får en genomgång. Man genomför en landningsövning. Sedan arbetar besättningen med att städa upp efter övergången från ISS till färjan. Bland annat stuvar de undan föremål i kabinen.

Besättningen äter och sedan håller de en sista presskonferens.

Så börjar förberedelser för landningen. Bland annat tar astronauterna fram de orangea rymddräkterna som de använder vid start och landning.

Så börjar några timmars ledighet för besättningen.

Måndag 18, dag 11:

Morgon svensk tid:

Den sista sömnperioden inleds. Besättningen vaknar på tidiga eftermiddagen.

De närmaste timmarna kommer allt arbete att gälla de fortsatta förberedelserna för landningen. Christer Fuglesang är ansvarig för verksamheten på mellandäck.

Kväll:

Ett navigeringssystem, likadant som finns i vanliga flygplan, lastas undan.

Tidslinjen för landning inleds. Besättningen äter.

Man kollar att de orangea dräkterna som ska på vid landningen är helt ok.

Ergometern som mätt astronauternas muskelmassa under färden stuvas undan.

När allt är klart får besättningen åter litet ledig tid.

Tisdag, 19, dag 12:

Morgon svensk tid:

Vilotimmar. Efter åtta timmar vaknar man.

Nu inleds de sista förberedelserna inför landningen, ytterligare några instrument stuvas undan.

Kväll:

Tidslinjen för landningen startar.

Landningsraketerna startas. Det styr skytteln mot jorden.

Rymdskytteln Discovery landar på Kennedy Space Center.

Simone Söderhjelm

ANNONS

Följ ämnen i artikeln