Hunddagis väcker ilska bland grannar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Det nyöppnade hunddagiset i Kallebäck sätter skräck i grannarna.

– Jag är rädd för stora hundar, ibland kommer det nio stycken samtidigt, säger Fredrik Dahlberg.

”Jag är rädd för hundarna och jag vill kunna vara på torget”, säger Fredrik Dahlberg (i mitten). På bilden även Alexander Lökkeberg, David Berger, Nina Kristiansen och Gun-Britt Holtäng.

Flera boende i området vittnar nu i brev till miljö– och stadsdelsförvaltningen om problem. De beskriver bland annat hunddagiset som ”en sanitär olägenhet” med hundar som rastas i rabatter och på torget.

– Vi har många som är allergiska och det händer ofta att ungdomarna kommer in med hundbajs under skorna, säger Gun-Britt Holtäng som jobbar på fritidsgården i området.

Kiss och bajs

Hunddagisets ägare fick tillståndet att starta i somras. Som mest finns där 35 hundar och dagiset har öppet dygnet runt.

– Vi valde området dels för närheten till skogen, men också för att det är delvis är ett industriområde, säger Nicklas Lindqvist, ansvarig på dagiset.

Han menar att han inte tagit del av grannarnas klagomål om att hundarna kissar och bajsar överallt.

– Men vi plockar alltid upp, däremot slarvar nog gemene man med det, säger Nicklas Lindqvist.

”Det behövs inga godkännanden”

Hos miljöförvaltningen är man medveten om de boendes synpunkter. Tillståndet har överklagats till länsstyrelsen.

– Men tillståndet rör bara de krav man ställer på djurhållningen. När det gäller hur det påverkar omgivningarna behövs inga godkännanden, säger Helena Emanuelsson, jurist hos miljöförvaltningen.

Hon utesluter inte att miljöförvaltningen kan komma att granska verksamheten ytterligare. Om det sen visar sig vara en olägenhet kan det bli aktuellt med förelägganden och viten.