Utsläppen måste minska med 85 procent

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-04

FN:s klimatrapport klar i morse

Utsläppen av växthusgaser måste minska med upp till 85 procent om uppvärmningen av jorden ska hejdas.

Det slås fast i den FN-rapport som blev klar i dag.

– Vi har de teknologier och metoder som behövs och det finns ingenting som hindrar oss från att sätta igång, säger Svante Bodin, chef för den svenska delegationen till aftonbladet.se.

Följ ämnen

Tidigt i morse enades de 120 delegaterna från FN:s klimatpanel IPCC om att det måste till kraftfulla åtgärder för att hindra ett allt varmare klimat med smältande glaciärer, översvämningar och sjukdomar som följd.

– Det finns ett positivt och ett negativt budskap. Det negativa är att utsläppen ökar i världen. Det positiva är att det finns många åtgärder för att hindra det, säger Christian Azar, professor i fysisk resursteori och som sitter med i den svenska expertgruppen i FN:s klimatpanel till aftonbladet.se.

– Budskapet är: Vi måste göra något nu, säger Peter Lukey från den sydafrikanska delegationen till AP.

Målet är att stoppa den globala uppvärmningen vid högst två grader Celcius. För att lyckas med det måste utsläppen av växthusgaser minskas med 50 till 85 procent fram till år 2050.

Inga direkta krav

– Det finns mycket stor potential för utsläppsminsking. Vi har de teknologier och metoder som behövs. Det finns ingenting som hindrar oss från att sätta igång, säger Svante Bodin, chef för den svenska delegationen i klimatpanelen.

Framförallt ser rapportförfattarna stora möjligheter när det gäller förändringar av våra bostäder och hur vi tar oss fram. Miljövänliga drivmedel, energisnåla lampor och att helt enkelt gå och cykla mer nämns som några konkreta förslag.

I rapporten ges olika kostnadsexempel, beroende på hur kraftiga minskningarna av utsläppen blir. För att uppnå det tuffaste exemplet måste den globala bruttonationalinkomsten minska med 0,12 procent. I det minst tuffa scenariot blir kostnaden bara hälften.

Men rapporten ställer inga direkta krav på enskilda länders regeringar.

Kina protesterade

– Det handlar om ett vetenskapligt underlag. Vad händer med utsläppen i världen i dag? Vad kan man göra åt utsläppen, vad kostar det och vilka styrmedel kan man använda?, säger Christian Azar.

Enighet har nåtts – men det var långt ifrån självklart. In i det sista protesterade Kina mot åtgärderna och menade att förslagen hotade landets ekonomi.

Dagens rapport är den tredje i år. Tidigare har klimatexperterna kunnat slå fast att det varmare klimatet på jorden till nära 100 procents säkerhet beror på människans utsläpp av växthusgaser.

Johanna Melén, TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln