Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Det börjar bli kämpigt”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-12

David, 23, lever
utan studielån

David,23, får 2 800 kronor från CSN varje månad.

Månadshyran ligger på 3 200 kronor.

– Det börjar bli kämpigt med ekonomin, säger han.

Låter situationen omöjlig? Inte om du frågar Daniel Öhman. Den 23-årige lärarstudenten har blivit expert på att leva på små marginaler.

– Ibland är det på gränsen att jag blir dumsnål, säger han.

”Börjar bli kämpigt”

Daniel är en av många svenska studenter som inte tar studielån. Ett val som innebär noll kronor i studieskulder – och en tuff ekonomisk situation.

– Första åren fick jag lite stipendier och la undan mycket pengar. Nu börjar det bli kämpigt med ekonomin. Jag har lite pengar från ett arv, men dem vill jag inte röra, berättar han.

Hur lyckas då Daniel leva med 2800 kronor från CSN och 3 200 kronor i hyra?

Dåligt samvete

Fasta kostnader finansierar han med sparade pengar och ett stipendie han fått på 20 000 kronor. De vardagliga köpen existerar nästan inte. Daniel äter aldrig ute – och tar alltid med sig matlåda till skolan. Kläderna handlar han på Myrornas och han köper nästan aldrig öl på krogen. Ibland kan studierna bli lidande, då kurslitteraturen endast lånas på bibliotek.

– Jag längtar efter att unna mig någonting. I dagsläget kan jag inte köpa någonting utan att få dåligt samvete. Jag har har haft tur som fått mat av familjen och nu delar jag och min sambo på många utgifter. Men innan vi flyttade ihop åt jag nog ett mål mat mindre än vad jag behövde varje dag, säger 23-åringen och fortsätter:

– Samtidigt är det här ett val jag gjort själv. Jag skulle kunna ta studielån, men det har blivit en utmaning att försöka leva utan.