Sveriges första SM i snöbollskrig

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-28

Är du en hejare på snöbolls- krig? Då kan du representera Sverige i VM i Japan

Nu finns en ny sport för dig som är bra på att kasta snöboll.

I februari anordnas Sveriges första SM i yukigassen – den japanska motsvarigheten till snöbollskrig.

Redan 1988 uppfann japanerna sporten yukigassen, för att förvandla de spontana snöbollskrigen till en sport.

Nu har sporten spridit sig runt om i världen. Nordisk mästare utses i Norge, Finland anordnar EM och VM går traditionsenligt av stapeln i Japan.

Taktik och strategi

Snöbollskriget går till på följande sätt: två lag tävlar på en plan som är 10 meter bred och 40 meter lång. Båda lagen har varsin flagga och det gäller för motståndarlaget att försöka plocka motståndarnas flagga – utan att träffas av snöbollar. Blir man träffad åker man ut.

I ett lag ingår tio personer, varav en är lagledare och två är reserver. Under tävlingen befinner sig sju personer på planen.

– Varje match har tre set på tre minuter. Dessutom har man begränsat antal snöbollar. Det gäller att ha en taktik och en strategi, säger Karin Jonsson.

Skulle inget av lagen ha lyckats plocka flaggan när tiden är ute är det laget med flest deltagare kvar på planen som vinner.

Alla får vara med

Den 20-21 februari hålls Sveriges första SM på isen i Luleås norra hamn. För att få snön kramvänlig kommer stora värmetält att placeras på isen. Dessutom har man beställt speciella maskiner från Japan, som kramar snöbollarna till rätt storlek innan tävlingen.

– Vem som helst över 18 år får anmäla sitt lag, säger projektledaren Karin Jonsson till Aftonbladet.