Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Lugn, det blir ingen skattechock på snus

Skälen är minst fem

Landets snusare kan pusta ut.

Helgens besked om en chockhöjning av skatten på snus kommer inte att bli verklighet.

EU har viktigare saker att ägna sig åt än att göra livet surt för en minoritet.

Snuspriser i taket: ''60 kronor dosan och jag får fundera på att sluta''Snuspriser i taket: ''60 kronor dosan och jag får fundera på att sluta''

Snuset löper som en röd tråd genom hela det snart 29 år långa medlemskapet i EU.

Det började egentligen ännu tidigare, under förhandlingarna om att bli EU-medlem.

Det genomgående temat har varit att göra livet surt för snusare. Det har alltid misslyckats. Det kommer det göra den här gången också.

I helgen avslöjade Aftonbladet att den som ansvarar för ekonomiska frågor i EU-kommissionen, italienaren Paolo Gentiloni, förbereder ett nytt skatteförslag. Det gäller ”övriga tobaksprodukter” och skulle, om det genomförs, chockhöja priset på snus.

Per kilo skulle skatten höjas från 134 till 468 euro. För en dosa lössnus skulle det betyda en skattehöjning på omkring 62 kronor. För en dosa portionssnus skulle den bli cirka 34 kronor.

I handeln, i det här fallet Pressbyrån enligt sajten snusbolaget.se, skulle priset på en dosa General portion öka från 57 till 91 kronor. En dosa Knox lössnus skulle öka från 45 till 107 kronor.

Men höjningen kommer inte att genomföras, i alla fall inte i den omfattning som kommissionär Gentiloni vill.

Snusarna kan andas ut, skriver Lena Mellin.

Skälen är:

  • EU är pragmatisk och sållar bland sina strider

Sverige är det enda landet i EU där det är lagligt att sälja snus. Ett litet fåtal av unionens halva miljard medborgare är snusare.

En höjning av snusskatten skulle inte ge några pengar att tala om. Däremot jättemycket badwill.

Det är Sverige som tar över ordförandeklubban i EU på nyårsnatten och håller i den ett halvår. Det vill man inte ska störas av seglivade protester mot skatten på snus.

  • Ylva Johansson har tagit ton

När en person svärs in som kommissionär i EU-kommissionen lovar hen samtidigt att sätta EU:s gemensamma bästa främst. Nationella hänsyn får inte tas, särskilt inte till det egna hemlandet.

Därför var det en smula förvånande när Ylva Johansson, kommissionär för inrikes frågor, inte skatt på snus eller annan tobak, tog ton efter Aftonbladets avslöjande.

– Jag har pratat med den ansvariga kommissionären Gentiloni i dag och förklarat de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset, sade hon.

Ylva Johansson klev alltså utanför sin egen roll. Möjligen tog hon nationell hänsyn, kanske till EU:s samlade bästa. Varför tjafsa om en liten sak som rör få människor?

  • Från negativa till positiva till EU

Unionen brottas med att det inte är superpopulärt i alla läger. Organisationen och dess företrädare vill så gärna bli omtyckta. Det är lättare att jobba då.

Strax efter EU-inträdet var unionen inte alls poppis i Sverige. Knappt 30 procent var för svenskt medlemskap, omkring 55 procent var emot.

Nu ser det helt annorlunda ut. Aldrig har så många varit för medlemskapet som nu. Nästan 64 procent vill vara med, knappt tolv procent vill inte. Enligt SCB som regelbundet mäter frågan.

Varför vända kurvan med ett beslut som inte går att förklara? Det finns inga rimliga skäl.

  • Skatteförändringar kräver enhälliga beslut i EU

Men Sverige är alltså emot och utan oss blir det ingen enighet. Punkt.

Innan han blev kommissionär 2019 hade han bland annat varit premiär-, utrikes- och kommunikationsminister i Italien. Hans parti ingick i den så kallade Olivträdsalliansen som var emot Berlusconi.

Han borde alltså veta vilka strider som är värda att ta. Och vilka som inte är det.

Men han kanske inte förstod att snuset är en stor fråga trots att han borde.

1992 förbjöds försäljning av snus inom EU. En stor, och inte allts lättlöst fråga, i medlemsförhandlingarna var ett svenskt undantag från förbudet. På den vägen har det fortsatt.

Det här är Lena MellinDet här är Lena Mellin

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Sätta P för Johan PSätta P för Johan P