Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Studie: Färre extrema köldknäppar väntar Sverige

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-01-31

Köldrekord för 2000-talet noterades i Vittangi i januari. Arkivbild.

Extrem kyla kommer fortfarande att förekomma i Sverige, Norge och Finland – men inte lika ofta.

Det är slutsatsen i en snabbanalys av köldknäppen i början av januari.

När mätstationen i Vittangi, sex mil sydöst om Kiruna, visade -44,6 grader den 5 januari i år var det inte bara ett svenskt köldrekord för 2000-talet. Varken Finland eller Norge har uppmätt en så pass låg temperatur under samma period.

Dagen därpå uppmättes -31,1 grader i Oslo, vilket även det var ovanligt kallt för den norska huvudstaden.

Mindre sannolikt

Sådan extrem kyla som början av januari bjöd på i de tre nordiska länderna blir mindre sannolik till följd av klimatförändringarna, enligt en ny så kallad attributionsstudie från det internationella forskarnätverket World Weather Attribution (WWA).

– Generellt kommer den typen av köldvågor att bli mindre intensiva och frekventa på mellanbreddgraderna, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI och en av författarna bakom studien, under en pressträff.

För att analysera köldvågen i början av januari har forskarna dels tittat på snittet under den kallaste femdagarsperioden i ett område omfattande delar av Norge, Sverige och Finland, dels den enskilt kallaste dagen som uppmättes på en mätstation i Oslo.

Den fem dagar långa köldknäppen som har studerats är inte extrem i historiska termer, enligt studien som visar att det var den tolfte kallaste i sitt slag sedan 1950. Med dagens uppvärmning på runt 1,2 grader, jämfört med förindustriell tid, är liknande köldknäppar att vänta ungefär vart 15:e år, enligt forskarna.

Att det blir under minus 30 grader en enskild dag i Oslo är mer sällsynt och en sådan köldextrem väntas inträffa omkring vart 200:e år, enligt analysen.

Utan klimatförändringen, som drivs på av människans utsläpp av växthusgaser, hade båda händelserna inträffat oftare, enligt studien. De hade också varit omkring 4 grader kallare, enligt forskarna som drar slutsatsen genom att kombinera väderobservationer med klimatmodeller.

Smältande is

Studien ska inte tolkas som goda nyheter, enligt Sjoukje Philip, forskare vid Nederländernas meteorologiska institut KNMI:

– Längre norr om Norge, Sverige och Finland driver den globala uppvärmningen stora årliga förluster av havsis i Arktis som accelererar uppvärmningen i regionen.

Analyserna från WWA görs snabbt och resultaten har inte granskats av andra forskare enligt systemet ”peer review”. Men metoderna som används är vetenskapligt erkända.