Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stor vapenlast till Jemen beslagtogs

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-02-02

Några av de vapen som beslagtogs i den aktuella insatsen.

En internationell styrka har beslagtagit en stor mängd vapen och ammunition ombord en fiskebåt på väg till Jemen och de Iranstödda Huthirebellerna.

Sammanlagt hittades över 3 000 automatvapen, en halv miljon patroner och 23 pansarvärnsrobotar ombord båten som var på väg från Iran, uppger USA:s militära centralkommando Centcom.

Insatsen, ledd av Frankrike, gjordes den 15 januari och kom en vecka efter en liknande aktion, där USA-styrkor beslagtog över 2 000 automatvapen på ett liknande sätt – på en fiskebåt Omanbukten, på väg från Iran till Jemen.

I slutet av fjolåret gjordes ett par liknande insatser där över en miljon patroner och 70 ton ammoniumperklorat, en viktig komponent för att tillverka robotbränsle, konfiskerades.

Sedan 2014 förbjuder ett FN-embargo vapentransporter till Huthirebellerna, men Iran har upprepade gånger anklagats för att skeppa vapen och materiel till rörelsen.

Fler än 150 000 människor har sedan 2014 dödats i kriget mellan Huthirebellerna och den Saudiledda koalitionen i Jemen. En FN-förmedlad vapenvila ledde i fjol till en nedtrappning i våldet, men avtalet löpte ut utan lösning och stridigheterna fortsätter.

Det svenska FN-sändebudet Hans Grundberg sade i januari att diplomatiska försök att nå en uppgörelse om vapenstillestånd i Jemen intensifierades. Han hävdade då att ”det finns möjligheter som inte får förloras”.

Kriget i Jemen har skapat vad FN beskriver som världens just nu värsta humanitära kris.