Kan tjäna miljarder – om regnskogen skyddas
Publicerad 2023-06-25
Hundratusentals jobb och miljarder i intäkter. Om Brasilien satsar på hållbara industrier och skyddar sin regnskog kan landet bli en motor för den nya gröna ekonomin.
Att fortsätta på den redan inslagna vägen och plundra regnskogen på resurser är betydligt mindre inkomstbringande, enligt en studie som gjorts av World Resources Institute (WRI) och New Climate Economy.
Om inget ändras kan hela regnskogen snart nå sin ”brytpunkt”, vilket innebär att Amazonas skulle bli en källa för koldioxidutsläpp i stället för tvärtom.
– Den här studien visar att det skulle gynna alla brasilianer att prioritera Amazonas, säger ekonomen Rafael Feltran-Barbieri vid WRI Brasil, en av över 100 personer som bidragit till studien, till nyhetsbyrån AFP.
Gynnar lokalbefolkning
Genom en grön omställning kan områdets BNP växa med minst 40 miljarder brasilianska real, motsvarande närmare 90 miljarder svenska kronor, årligen fram till år 2050, enligt studien.
Det skulle även kunna leda till hundratusentals nya jobb för lokalbefolkningen när befintliga brukade och förstörda marker ställs om till hållbar jordbruksproduktion och teknik med låga koldioxidutsläpp.
Ett skifte skulle kräva en del investeringar, poängterar författarna, men de skulle enligt beräkningarna vara betydligt lägre än kostnaderna för att fortsätta som i dag. Genomförs skiftet skulle det gynna såväl lokala samhällen som Brasilien i stort.
Om det senaste decenniets utsläpp och avskogning fortsätter kommer brasilianska Amazonas ha förlorat ytterligare 59 miljoner hektar regnskog år 2050, vilket motsvarar mer än Frankrikes yta. Det skulle leda till utsläpp av växthusgaser som är fem gånger så stora som den gräns som satts upp för att Brasilien ska nå de globala klimatmålen.
Vill rädda regnskogen
Frågan är hur landets styre i Brasilia agerar.
Sedan i januari är Luiz Inácio Lula da Silva president. Han har lovat att försöka rädda Amazonas, vilket bland annat ses som en strategi för att förbättra relationen till västländerna. Brasiliens tidigare högerpresident Jair Bolsonaro, som satt på posten 2019-2022, underlättade i stor utsträckning exploatering av områden vid eller i Amazonas, även olaglig sådan.