Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rysk uppgift: Separatister överlämnar vapen

TT-AFP

Publicerad 2023-09-22

Armenienstödda separatister i utbrytarregionen Nagorno-Karabach har överlämnat sex pansarfordon och mer än 800 handeldvapen efter att de gått med på lägga ned sina vapen, hävdar Ryssland i ett uttalande på fredagskvällen.

Ryska soldater i området som uppges ha en ”fredsövervakande” funktion meddelar samtidigt att omkring 5 000 patroner överlämnats.

Tidigare under dagen uppgav separatister att azerbajdzjanska styrkor omringade Nagorno-Karabachs huvudort Stepanakert och paniken spred sig.

I Armenien har protester rasat mot att området lämnats i sticket.

– Läget i Stepanakert är fruktansvärt. Azerbajdzjanska styrkor finns överallt i utkanterna, sade Armine Hajrapetjan, talesperson för utbrytargrupperna i Nagorno-Karabach.

– Folk är rädda att soldater kan strömma in och börja döda när som helst.

Samtidigt är många i grannlandet Armenien upprörda över uteblivet stöd till Nagorno-Karabach, som har en armenisk-dominerad befolkning. För tredje dagen i rad blockerar demonstranter gator i huvudstaden Jerevan.

Armeniska upprorsmän i Nagorno-Karabach, som geografiskt ligger inne i Azerbajdzjan, lade i onsdags ned vapnen. Det skedde efter en blixtoffensiv från Azerbajdzjans militär.

Demonstranter och opposition i den armeniska huvudstaden Jerevan tycker att premiärminister Nikol Pasjinjan är för undergiven mot grannlandet Azerbajdzjan, och kräver starkare stöd för separatisterna i Nagorno-Karabach.

Områdets framtid är ännu oklar. Det senaste beskedet är att Armenien och Azerbajdzjan ska fortsätta förhandla.