Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Polsk domstol utmanar igen: EU-böter olagliga

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-12-11

Polens konstitutionsdomstol är stridbar i många frågor numera. Arkivbild från demonstration för aborträtt utanför domstolen.

Just när den polska ledningen är på väg att bytas ut till EU-vänliga styrande kommer landets författningsdomstol med ett stridslystet besked: EU-domstolens preliminära utslag om böter för Polen döms ut som olagliga.

Polen väntas i veckan bilda en EU-vänlig regering, en rejäl u-sväng efter det nationalkonservativa högerpartiet PIS styre. Men än sitter PIS-makthavarna kvar, däribland konstitutionsdomstolens domare, som enligt många utomstående bedömare till stora delar gjort tribunalens arbete till ett politiskt verktyg.

Och i ett utslag på måndagen trappar domstolen upp en segdragen juridisk strid med EU ytterligare. EU:s domstol har i preliminära beslut dömt ut böter för Polen i flera tvister. Men författningsdomstolen kontrar nu med att de besluten strider mot Polens grundlag, rapporterar nyhetsbyråer.

Denna senaste bedömning i Warszawa har också sin bakgrund i att domstolen 2021 sade att EU-rätten bara är tillämplig inom vissa avgränsade områden, och att den polska grundlagen i övrigt står över EU-lagarna. Det skakade om hela unionen, i och med att det utmanar vilka lagar som övertrumfar vilka i Europa.

Vad måndagens besked får för konsekvenser är dock högst oklart, i och med det maktskifte som kan vara ett faktum redan om någon dag i Warszawa. En ny regering väntas prioritera återupprättade positiva förbindelser med EU.