FHM: Stor nytta att vaccinera även män mot HPV

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-06-03

Att vaccinera män upp till 26 års ålder skulle ha goda hälsoeffekter, enligt FHM. Arkivbild.

Pojkar och män, transpersoner och personer som lever med hiv kan ha stor nytta av att erbjudas vaccin mot HPV upp till dess att de fyller 26 år. Det anser Folkhälsomyndigheten efter att ha utrett frågan.

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten (FHM) utrett nyttan med att genom en särskild insats erbjuda fler pojkar och män vaccin mot humant papillomvirus.

HPV kan ge upphov till en infektion som utvecklas till cancer. Genom att vaccinera en tillräckligt stor del av befolkningen mot HPV, som orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer, finns chans att utrota sjukdomen.

I dag erbjuds alla elever i årskurs fem vaccination. Barn som missar det har möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt upp till 18 års ålder. Men pojkar födda 2008 och tidigare, liksom alla som har fyllt 18 år, behöver i dag betala vaccinationerna själva.

FHM tycker efter sin utredning att det finns behov av vaccination även till män, inklusive män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv – om de vaccineras upp till 26 års ålder.

Enligt myndigheten kan det förväntas ha goda hälsoeffekter till en rimlig kostnad. Vaccination av äldre personer kan göra nytta i individuella fall, men skyddseffekten på gruppnivå mot cancer vid vaccination i åldrar från 27 år är enligt myndigheten osäker.

Följ ämnen i artikeln