Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ukrainas ambassadör: Vi behöver Gripen

Niklas Svahn/TT, Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-05-29

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, besöker Bromma flygplats under onsdagen för att titta på radarspanings- och ledningsplanet ASC 890.

Ukrainas ambassadör säger att det nya svenska stödpaketet är ”väldigt viktigt”.

Han understryker också att Ukraina fortfarande vill ha Jas Gripen.

– Det handlar om människors överlevnad, säger han.

I det största militära stödpaketet hittills skickar Sverige nu bland annat två radarspanings- och ledningsplan av modellen ASC 890 till Ukraina.

President Volodymyr Zelenskyj tackar i ett inlägg på plattformen X Sverige och skriver att stödet är kritiskt för Ukrainas försvar och motståndskraft.

”Tack för ert stöd och ert orubbliga engagemang!”, skriver han på svenska.

Bromma med statsministern

Den ukrainska ambassadören i Sverige, Andrij Plachotnjuk, säger till TT att stödet är ”väldigt viktigt”.

– Det här är väldigt sofistikerad utrustning av bästa kvalitet som hjälper vårt flygvapen att bättre se vad som pågår på slagfältet. Det kommer definitivt bidra till att rädda soldaters liv, säger han.

På förmiddagen besöker han Bromma flygplats tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) för att kolla på de flygplan som Sverige skickar.

Det svenska stödpaketet kommer dagen efter att försvarsminister Pål Jonson (M) meddelat att Sverige ombetts avvakta med att skicka Gripensystemet till Ukraina. Uppmaningen kommer från de andra länderna i den luftförsvarskoalition som hjälper Ukraina med flygplan och luftvärnssystem, eftersom fokus för Ukraina nu ligger på att implementera F-16.

Enligt Andrij Plachotnjuk ligger dock Zelenskyjs besked vid besöket i Sverige i augusti förra året fast.

– Han var då tydlig med att vi är väldigt intresserade av det här systemet, säger han med hänvisning till Gripen och fortsätter:

– Vi är intresserade, väldigt intresserade.

”Behöver Gripen”

Blev ni besvikna över beskedet att Sverige ska avvakta?

– Vi får återigen läsa det som kom i media i går. Det viktigaste är att arbetet med att förstärka vårt flygvapen fortsätter.

– Vad som blir nästa steg får vi diskutera.

Vill ni ha Gripen just nu?

– Ja, det är många saker vi behöver just nu. Vi behöver Gripen, vi behöver ammunition, vi behöver luftförsvarssystem. Vi behöver allt för att skydda ukrainares liv, det handlar om människors överlevnad och om hela nationens överlevnad, säger Andrij Plachotnjuk.