"MP:s succé en drömstart för språkrören"

Mikael Widerberg/TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

Miljöpartiet ser ut att göra ett succéval.

EU-valet blev en succé för Miljöpartiet, som preliminärt blev tredje största parti med 13,8 procent av rösterna.

– Det påverkar inte deras plats i politiken i Sverige, men det är en stor framgång för dem, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.

Att Socialdemokraterna skulle bli det största partiet i valet till Europaparlamentet kom inte som någon överraskning. Men när det tredje största partiet redovisades – M blev näst störst – var det många som drog efter andan. Det blev inte Sverigedemokraterna, utan Miljöpartiet.

MP får preliminärt 13,8 procent av rösterna, vilket kan jämföras med SD:s 13,2.

– Det är Miljöpartiets första framgång på mycket länge. Men det är inte förvånande. De har fått vara i opposition i fred, säger Andreas Johansson Heinö.

Ny energi för MP

Johansson Heinö tror dock inte att MP:s succé kommer att göra någon större skillnad för partiets position på den nationella scenen.

– Det är så klart en drömstart för de relativt nya språkrören. Partiet får lite ny energi till de två kommande åren inför nästa riksdagsval. Men det påverkar inte partiets plats i politiken hemma i Sverige, fortsätter han.

För Sverigedemokraterna kan den kraftiga tillbakagången, 2,1 procentenheter jämfört med EU-valet 2019, få konsekvenser.

– På kort sikt kan det bli så att de får en svagare position. De har alltid varit kaxiga och pratat om att de ska sitta i regeringen efter nästa val. Det här är nog en ödmjukande upplevelse för dem, säger Johansson Heinö.

Måste analysera

Enligt Johansson Heinö måste SD göra en kritisk intern analys om varför partiet backar.

– De har haft en otroligt offensiv kampanj, gått hårt åt både medier och andra partier. Det här är deras första riktiga bakslag, och man kan verkligen slå fast att de inte har gynnats av skandalerna. Det ska bli intressant att följa vad som händer nu. En del kommer säkert skylla på medierna, men det ska bli spännande att se om det blir en intern debatt. Det har det aldrig varit i SD tidigare. Det är ett nytt läge för dem.

Samtliga åtta riksdagspartier klarade sig kvar i EU-parlamentet. L med minsta möjliga marginal, 4,4 procent.

– De undviker en kris igen. Nu kan de kosta på sig att att sätta lite gränser mot SD i regeringssamarbetet, eftersom SD gick dåligt, säger Johansson Heinö.

ANNONS