Här är vägarna till vässade betyg

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2024-06-08

Det finns flera sätt att komplettera eller förbättra betygen.

I runda slängar 100 000 studenter lämnar nu gymnasiet med mer eller mindre bra resultat i bagaget.

Men svaga eller till och med underkända gymnasiebetyg behöver inte vara en katastrof. Det mesta går att reparera.

Om du insett att ett eller flera betyg behöver putsas finns flera vägar att gå. Det kan vara snårigt, så ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare i din kommun för råd.

– Komvux ger möjlighet att läsa in de gymnasiekurser du behöver för att bli behörig till yrkeshögskola eller högskola. Det kan vara kurser som du blivit underkänd i, eller kurser du behöver komplettera med för att få behörighet till en viss utbildning. Grundregeln är att du läser i din hemkommun. Det finns möjlighet att läsa på distans och i olika tempo.

– Folkhögskolornas allmänna kurs ger dig grundläggande behörighet till eftergymnasiala studier. Det går också att läsa in särskild behörighet på folkhögskola. Folkhögskolor finns i hela landet, i storstad och på mindre orter. Många har internatboende.

– En rad universitet och högskolor har tekniskt/naturvetenskapligt basår eller bastermin. Det är förutbildningar anpassade för dem som vill läsa till exempelvis ingenjör, fysioterapeut eller skogsmästare, och har grundläggande behörighet men behöver komplettera med de gymnasiekurser som krävs. Poängen med basåret är att det ger en bra introduktion till universitetsstudier och ofta ger platsgaranti på den tänkta högskoleutbildningen.

– Om du redan har behörighet, men vill höja ett eller flera kursbetyg kan du göra en prövning. Du läser in kursen helt på egen hand, gör ett slutprov och får – förhoppningsvis – ett högre betyg. En avgift tas ut för provet (500 kronor per kurs). Vänd dig till vuxenutbildningen för mer information.

– Många väljer att skriva högskoleprovet, eftersom ett bra resultat ökar chanserna att komma in på en eftertraktad utbildning. Provet genomförs två gånger per år och anmälningsavgiften 550 kronor. Viktigt: Behörigheten måste fortfarande styrkas med betyg.

Följ ämnen i artikeln