Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ukraina ska ha använt USA-vapen mot Ryssland

TT-AP

Publicerad 2024-06-05

En bil förstörd i ett ryskt anfall mot Charkiv. Ukraina vill använda bland annat amerikanska vapen för att försvara staden genom att slå till mot ryska mål. Arkivbild.

Ukraina har de senaste dagarna använt amerikanska vapen för att slå till mot mål inne i Ryssland. Det uppger amerikanska källor för nyhetsbyrån AP.

Vapnen ska ha använts i enlighet med de regler USA har satt upp för användande mot Ryssland. Det gäller anfall mot ryska styrkor som anfaller Ukraina och inte anfall med till exempel Atacms-robotar eller längre in i Ryssland.

USA uppgavs i slutet av maj ha gett Ukraina tillstånd att använda amerikanska vapen för att slå till mot mål inne i Ryssland.

Flera länder har svängt i den känsliga frågan att tillåta Ukraina att avfyra utländska vapen mot mål i Ryssland då Ukrainas näst största stad Charkiv beskjuts näst intill obehindrat.

Miljonstaden ligger ungefär två mil från gränsen och har stått emot ockupationsstyrkorna under det drygt två år långa kriget – men står till stora delar försvarslös inför ett tungt ryskt bombardemang från nära håll.