Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Macron: "Säg nej till extremister"

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-06-12

Frankrikes president Emmanuel Macron håller presskonferens tre dagar efter att han beslutade att upplösa nationalförsamlingen och utlysa nyval.

Med 18 dagar kvar till nyval drar Frankrikes president Emmanuel Macron igång sitt liberala partis kampanj. Det sker med en vädjan om stöd från ”alla som klarar att säga nej” till extremrörelser.

Det har gått tre dagar sedan söndagens överraskande besked att president Macron upplöser nationalförsamlingen och utlyser nyval. Det skedde i ljuset av ytterhögerns framgångar i EU-valet och den egna koalitionens modesta resultat. På onsdagen kallade han till pressträff där han uppmanade brett att ”säga nej till de extrema”.

– Omröstningen i söndags var tydlig, säger presidenten och syftar på EU-valet där ytterhögern vann nästan 40 procent av rösterna.

– Det är politik vi inte kan ignorera.

Utsträckt hand

Ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) vann en jordskredsseger i EU-valet och väntas bli största enskilda parti i EU-parlamentet med 30 mandat. Macrons liberala koalition gjorde ett katastrofval och fick knappt hälften så många mandat som RN, enligt preliminära siffror.

RN:s ledare Jordan Bardella och partiprofilen Marine Le Pen har sträckt ut en hand till det traditionella högerpartiet Republikanerna (LR), vars ledare Éric Ciotti på tisdagen bekräftade att han är redo att samarbeta med ytterhögern inför valet. Ciottis besked har fått många av de egna att se rött. Bland annat kräver Republikanernas gruppledare Olivier Marleix Éric Ciottis avgång.

– Maskerna faller efter i söndags, säger Macron med hänvisning till Ciottis beslut att göra gemensam sak med RN.

Sitter kvar

Att han väljer att möta medierna i en evenemangssal i Paris första valdistrikt, i stället för i Élyséepalatset, tolkar franska bedömare som att presidenten är i kampanjtagen.

Emmanuel Macron har dock för avsikt att sitta kvar som president. Han är inne på sin andra och sista mandatperiod och den pågår till 2027.