Över 700 000 bor i utanförskapsområden
Uppdaterad 13.38 | Publicerad 12.33
710 000 personer bor i svenska utanförskapsområden. Det är nästan dubbelt så många som invånarna i Malmö stad.
170 000 av dem är barn.
Det visar en ny analys av utanförskapet.
I en ny analys har SCB och Boverket tittat på olika områdens förutsättningar, behov och problem kopplat till utanförskap och identifierat områden där utanförskapet är särskilt stort. Uppdraget gavs till SCB och Boverket i december 2023 och redovisades på onsdagen till integrationsminister Mats Persson.
– Det har ju funnits en ängslighet i Sverige att överhuvudtaget ta i de här problemen och en tendens att sopa det under mattan, nu är det slut med det, säger Mats Persson när han tar emot slutrapporten.
Analysen har gjorts utifrån regionala statistikområden och har bland annat identifierat 180 områden där den sammanvägda problembilden är stor. I dessa områden bor cirka 710 000 personer, varav 170 000 barn. I 28 av dessa områden är utmaningarna särskilt stora.
– Att göra analysen var inget lätt uppdrag. Det finns ingen etablerad definition av utanförskap. Inte heller finns det några uppsatta gränsvärden att utgå ifrån, utan det har vi fått skapa själva, säger Magnus Jacobsson på Boverket.
Inte bara storstäder
Analysen som har gjorts visar att en låg andel inrikes födda, en hög andel med endast förgymnasial utbildning och en hög andel ensamstående kvinnor ökar sannolikheten för att ett område har en stor generell problematik.
– Nu lägger vi om integrationspolitiken så att den blir mer kravbaserad. Kunskap gör det möjligt för regeringen med mer träffsäkra åtgärder, säger Mats Persson.
Han framhåller särskilt insatser på skolans område för att vända skolresultaten.
Dansk lösning inte aktuell
I Danmark har en genomgripande förändring av utsatta områden, det som där kallas för getton, påbörjats. Hus har rivits och människor har tvingats flytta. Det är någonting som SD har förespråkat borde ske också i Sverige, men inte en lösning som Mats Persson tror på.
– Vi vill se till att ha insatser som har effekt för de som bor i de här områdena, inte flytta på människor, säger han.
Så vad är ditt budskap till ensamstående kvinnor i ett särskilt utsatt område?
– Att regeringen nu tar kraftfulla åtgärder för att förbättra deras liv genom investeringar i skola och utbildning och insatser för ökad trygghet. Det gör vi för att fler människor ska känna en tillhörighet till samhället.