Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hundratals ryssar dör varje dag i Ukraina

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-09-13 06.01

Fler och fler soldater dör i kriget mellan Ryssland och Ukraina när insatserna har höjts och striderna rasar allt hårdare.

Hundratals ryssar stupar varje dag och totalt beräknas invasionsmakten ha förlorat hundratusentals soldater räknat i döda och skadade.

En enhet inom Rysslands armé som deltar i frontstriderna i Ukraina har kommit att kallas ”Bermudskij treugolnik” – Bermudatriangeln, enligt rapport från den oberoende ryska mediesajten Bereg. De flesta soldater som har blivit placerade i den har dödats eller försvunnit.

30-årige Igor Anistratenko tog frivilligt värvning i början av 2023 och hade bara varit del av denna enhet i några veckor när han blev listad som en i raden av saknade. I april i år, drygt ett år senare, ringde en militär utredare och berättade att de hade hittat ett ”skelett med glasögon” som bar Anistratenkos identitetsbricka, berättade hans styvmamma Svetlana för Bereg för några veckor sedan.

Uppgifter som når ut från striderna förstärker bilden av en ”köttkvarn” där den ryska armén försöker nöta ned Ukrainas försvar genom att driva fram våg efter våg av stormande soldater.

När Ukraina har höjt krigets insatser genom att invadera Ryssland – och Ryssland synar genom att fortsätta satsa på ett stort genombrott i östra Ukraina – rapporteras dödstal som är bland de högsta hittills.

Hemligt och svårberäknat

Ukraina och dess allierade hävdar att de ryska invasionsstyrkorna har förlorat i genomsnitt ett tusental soldater varje dag under de senaste veckorna, men till denna svårkontrollerade uppgift räknas då både dödade soldater och en större andel skadade som har tagits ur strid.

Ryssland talar inte om hur många soldater som har stupat, men det görs oberoende utredningar för att ta reda på åtminstone ungefär hur många det är. Det är definitivt fler än 66 000, då oberoende Mediazona och brittiska BBC har kunnat bekräfta så många enskilda dödsfall.

I somras var de flesta bedömare och beräkningsmodeller överens om att det totala ryska dödstalet hade passerat 100 000 och kunde närma sig 150 000.

Redan då, i juli, beräknades de ryska dödstalen stiga snabbt till mellan 200 till 250 soldater om dagen. Det var några veckor innan Ukraina inledde motinvasionen av ryska Kursk.

Behöver kalla in fler

Under de senaste veckorna har det inletts ovanligt omfattande reklamkampanjer på ryska plattformar och i propagandakanaler för att locka fler frivilliga att ta värvning på lukrativa kontrakt. Det sker efter rapporter om att den sortens rekrytering hittills inte har gått fullt så bra som Kreml har påstått.

President Vladimir Putin kan stå inför ett beslut om en ny och impopulär mobilisering i större skala. Från och med i höst kommer ryssar att kunna kallas in via ett nytt digitalt system och då blir det mycket svårare att undkomma en inkallningsorder.

ANNONS