Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hizbollah: Hamasledaren tackar för hjälpen

TT-AP

Publicerad 2024-09-13 11.41

En affisch av Yahya Sinwar bärs fram vid en stöddemonstration som Huthirörelsen arrangerar i Jemens huvudstad Sana, i april i år. Arkivbild.

Hamasledaren Yahya Sinwar har hört av sig till den allierade islamiströrelsen Hizbollah i Libanon och tackat för stödet i det brinnande kriget, enligt Hizbollah.

Den libanesiska rörelsen, som har gått till regelbundna angrepp mot Israel norrifrån, låter publicera ett brev som sägs ha kommit från Sinwar. Det är daterat till måndag denna vecka och adresserat till Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Sinwar tackar Nasrallah för Hizbollahs och andra Iranstödda gruppers ”välsignade” ingripanden i kriget, som han i stort karakteriserar som ”en ärofylld kamp för det palestinska folket”.

Yahya Sinwar var extremiströrelsen Hamas högsta politiska ledare i Gazaremsan vid krigsutbrottet. Han hålls som högst ansvarig för attackerna mot Israel den 7 oktober där fler än 1 100 människor, varav en merpart civila, dödades. Efter attackerna förklarade Israel krig och inledde de omfattande anfallen där stora delar av Gazaremsan har ödelagts och tiotusentals av dess invånare har blivit dödade.

Sinwar, som håller sig gömd medan flera av hans ledarkollegor har blivit dödade, hålls av den israeliska regeringen som en avgörande måltavla för att kriget ska nå ett slut.

ANNONS