Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Budgeten gynnar män med höga löner

Uppdaterad 2024-09-20 14.58 | Publicerad 2024-09-19 08.58

Nästan hälften av regeringens budget för nästa år går till sänkta skatter för hushållen.

Vård, skola och omsorg får mindre än tidigare.

Det gynnar män med höga inkomster visar regeringens egna beräkningar.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar en budget med nya satsningar för 60 miljarder kronor. Det är en ovanligt hög summa. Förra årets så kallade reformutrymme var 39 miljarder.

De som redan har högst inkomster beräknas tjäna mest på budgeten för 2025. Det visar regeringens egna beräkningar av hur reformerna påverkar hushållens ekonomi. Det beror främst på att jobbskatteavdraget inte längre ska trappas av för de som tjänar mycket. Den reformen gynnar de som tjänar 778 000–2 miljoner kronor om året. Dessutom sänks skatten för äldre som jobbar.

Elisabeth Svantesson på pressträffen.

Mindre pengar till välfärden

Procentuellt ökar den ekonomiska standarden dock mest för den tiondel hushåll som har minst pengar. Det beror bland annat på ett tillfälligt extra bidrag till barnfamiljer med bostadsbidrag.

En grupp som förlorar på budgeten är kvinnor. Effekten av de satsningar som går att beräkna gör att män tjänar något mer än kvinnor. Män gynnas mer än kvinnor av sänkta skatter på arbete. Kvinnor gynnas mer av satsningar på välfärden, som mer pengar till sjukvården. Det beror på att kvinnor nyttjar hälso- och sjukvård mer än män.

27 miljarder kronor går till olika skattesänkningar för hushållen. Men välfärden får mindre än hälften så stora tillskott jämfört med budgeten för i år. 2024 gick 16 miljarder kronor till tillskott för vård, skola och omsorg. I budgeten 2025 läggs 7,5 miljarder på extra bidrag till välfärden.

Följ ämnen i artikeln