Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dansk släppte vapen över Indien – utlämnas inte

TT-Ritzau

Publicerad 2024-08-29

Danske Niels Holck kommer inte att utlämnas till Indien, denna gång heller, enligt dansk domstol. Arkivbild från den tidigare rättsprocessen, 2011.

En dansk man som var med och släppte tonvis med illegala vapen från ett flygplan över Västbengalen för nästan 30 år sedan ska inte utlämnas till Indien för att ställas inför rätta, beslutar en dansk domstol.

Niels Holck, i dag 62 år gammal, var del av en grupp som i december 1995 flög ett gammalt sovjetiskt transportflygplan över Västbengalen och släppte upp emot fem ton vapen och ammunition med fallskärmar för att väpna en gruppering som låg i konflikt med delstatens dåvarande kommunistiska styre.

Sällskapet tvingades sedan ned i Indien och Holcks kompanjoner – fem letter och en britt – dömdes till livstids fängelse i Indien. Dansken kom på något vis undan och kunde ta sig tillbaka till Danmark, där han blev föremål för en internationell arresteringsorder.

Indien försökte först få Niels Holck utlämnad i en diplomatiskt högkänslig process där justitiedepartementet i Köpenhamn sade ja, men det danska rättsväsendet nej. Under 2010 och 2011 stoppades utlämningen i två rättsliga instanser med hänvisning till en risk för tortyr eller kränkande behandling i Indien.

Indiens nya försök inleddes 2016 och landet har erbjudit Danmark flera garantier, bland annat att Holck ska hållas i ett särskilt häkte och kunna ledsagas av danska poliser. Men domstolen i Hillerød säger nej, liksom den gjorde förra gången. Den bedömer att riskerna kvarstår, bland annat med hänvisning till att Indien inte har ratificerat FN:s tortyrkonvention.

Domen kan även denna gång dock överklagas till motsvarande hovrätten.