Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Fler utvandrar än invandrar till Sverige

Hanna Rasmusson/TT

Björn Berglund/TT

Publicerad 2024-08-08 11.15

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

För första gången på över 50 år har Sverige nettoutvandring. Antalet asylansökningar och beviljade uppehållstillstånd fortsätter att minska.

Nettoinvandringen är minus 15 procent till och med maj i år, jämfört med förra året. Samtidigt har utvandringen ökat med 60 procent, visar preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Det handlar om ett nettominus på omkring 5 700 personer.

2023 ökade utvandringen bland personer födda i bland annat Irak, Somalia och Syrien. Nettoinvandringssiffrorna för personer som är födda i dessa länder var under förra året negativa.

– Antalet asylansökningar går mot en historiskt låg nivå. De asylrelaterade uppehållstillstånden fortsätter att minska, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) under en pressträff.

”Slutat vara asylland”

Men är den utvecklingen bra, med tanke på bristen på arbetskraft i flera yrken och dessutom historiskt låga födslotal?

– Vi behöver mer kvalificerad och högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Det är därför vi ganska drastiskt också har minskat handläggningstiderna och gett Migrationsverket nya uppdrag om att prioritera just högkvalificerade, säger Stenergard till TT.

I EU ökar just nu antalet asylsökande totalt – men Sverige går i rakt motsatt riktning. Migrationsverkets prognos har för antalet asylsökande för 2024 har reviderats ned till cirka 10 000 – vilket skulle bli det lägsta antalet asylsökanden sedan 1997.

– Sverige har slutat vara ett asylinvandringsland, säger Stenergard.

Migrationsministern nämner flera gånger ”invandring som är bra för Sverige”. Samtidigt vill hon inte säga att asylinvandring skulle vara dåligt.

”Mycket dålig integration”

– Men vi har tyvärr sett att vi har haft en hög asylinvandring i kombination med en mycket dålig integration. Och det är många, inte minst utrikesfödda, som lider i utanförskap. Vi måste under en lång tid ha en kraftigt minskad invandring och då med fokus på asylinvandringen, säger hon.

Nästa vecka är det tioårsdag för Fredrik Reinfeldts uppmaning om att ”öppna era hjärtan”. Sedan dess har Moderaterna svängt om helt i migrationspolitiken. Och någon återgång till Reinfeldts linje kommer inte att ske inom överskådlig tid, slår Stenergard fast.

– Vi fick ett mycket tydligt mandat att få ordning på invandringen och inte minst bekämpa kriminaliteten. Och det är det vi jobbar varje dag för att också leverera till väljarna. Och sen är det de som får avgöra hur det kommer att se ut om tio år.

Följ ämnen i artikeln