Jordens resurser är slut för i år
Publicerad 2020-08-22
I dag inträffar Overshoot day – den dag då vi kan sägas börja plocka naturresurser från kommande generationer för att få hjulen att snurra. På grund a coronapandemin inträffar den lite senare än förra året. Men det är sannolikt bara ett litet hack i kurvan, enligt Världsnaturfondens expert på ekologiska fotavtryck.
Om man översätter jordens förnybara resurser till en årsbudget har mänskligheten redan nu förbrukat årets ranson och börjar från och med i dag att knapra på besparingarna. Overshoot day beräknas utifrån en mängd mått på energikonsumtion, fiske, skogsbruk och så vidare och är tänkt att ge en pedagogisk bild av hur vi belastar planetens förmåga att återskapa de resurser vi plockar ut. Överuttaget leder till skövlade naturområden, förlust av biologisk mångfald och global uppvärmning, förklarar Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden.
– Vi fiskar upp fisk snabbare än bestånden kan återväxa, vi avverkar urskog som inte kan återskapas – och ett annat grundläggande fel är att vi använder fossila bränslen som får koldioxid att ackumuleras i atomsfären.
Pandemins skugga
Overshoot day började räknas ut redan 1970, och inträffade då den 29 december. På den tiden kan man alltså säga att mänskligheten i stort sett höll sig inom budgeten för ett jordklot. I dag skulle det egentligen krävas 1,6 jordklot för att fylla på uttagen av förnybara resurser.
Sedan 1970 har Overshoot day infallit tidigare och tidigare, med ett litet undantag för finanskrisen. På motsvarande sätt har även årets Overshoot day kommit något senare än förra året, som var den 29 juli. Det beror på den kraftiga inbromsningen av världsekonomin i pandemins skugga.
– Men det är inget vi kan glädja oss åt, för det beror ju på en global tragedi och inte på den strategiska omställning av energiinfrastrukturen och ekonomin som krävs för en hållbar framtid. Dessutom riskerar det att bara bli en tillfällig svacka om vi inte lyckas ställa om i en hållbar riktning när ekonomierna öppnar igen, säger Carina Borgström Hansson.
Manegen är krattad
Som exempel på åtgärder som kan få Overshoot day att inträffa senare under året nämner hon investeringar som går i linje med FN:s hållbarhetsmål, EU:s gröna giv och Sveriges klimatlag.
– Egentligen vet vi ju precis vad vi ska göra, manegen är så att säga krattad för kloka stimulanspaket. Det är otroligt viktigt att vi inte missar den här chansen nu, säger Carina Borgström Hansson.