Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Karkiainen: Viktigt att inte lägga mig i bandet

Publicerad 2021-12-25

Civilministern Ida Karkiainen (S) påstås ha gjort en Hitlerhälsning som ung.

Samtidigt har hon fått kritik för att hennes sambo haft en amerikansk sydstatsflagga.

– Det är jätteviktigt för mig att inte lägga mig i bandet, säger Ida Karkiainen i en intervju med Dagens Nyheter.

Ida Karkiainen, 31, utsågs till civilminister i statsminister Magdalena Anderssons (S) nya regering. S-doldisen från Haparanda blev därmed Sveriges yngsta statsråd.

Det skulle inte dröja länge innan all uppmärksamhet riktades mot Karkiainen. En bild på civilministern publicerades av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.

På bilden ser Karkiainen ut att göra en Hitlerhälsning.

– Jag kan inte minnas att jag har gjort en sådan gest, och om jag har gjort det så har jag definitivt gjort det i syfte att ironisera eller förlöjliga, har Ida Karkiainen tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

”Inte helt enkelt att förklara”

Sambon är musiker i metalbandet Raubtier. I filmer och bilder från bandets Youtube- och Facebook-konton bär han ibland en tröja med sydstatsflaggan.

Karkiainen har tidigare svarat på kritiken genom att ta avstånd i ett Facebookinlägg.

– Den där bilden av sammanhanget stämmer inte, men det är inte helt enkelt att förklara, säger Ida Karkiainen i en intervju med Dagens Nyheter.

Men det var inte bara bilden på Karkiainen som fångade mångas uppmärksamhet.

I hennes sambos replokal hade det hängt en amerikansk sydstatsflagga. Dessutom har sambons band ”Raubtier” i en del publiceringar kallats för ”nationalistiskt”.

Vill nyansera bilden

Karkiainen tog senare avstånd från sambons sydstatsflaggor i ett Facebookinlägg. Hon bad även sin sambo slänga klädesplagg med sydstatsflaggan på.

– Det är fullständigt oacceptabelt med den typen av symbolik som försöker göra skillnad på människor, har hon tidigare berättat för Aftonbladet.

Till Dagens Nyheter säger Ida Karkiainen att hon vill nyansera bilden.

– Folk här tycker den symboliserar det rebelliska och upproriska: nord mot syd, landsbygd mot stad, säger hon och fortsätter:

– Men den symboliserar också för många människor att man tar ställning för att slaveri är okej. Då måste man inse att det finns människor som tar otroligt illa vid sig. Och då ska man inte använda den.