Allt fler barn smittas med covid-19

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2021-12-10

Smittspridningen bland skolbarn i Danmark är den högsta sedan pandemin inleddes, enligt det danska smittskyddsinstitutet SSI. Arkivbild.

Smittan skenar bland skolbarn i Danmark. Även i Sverige finns tecken på att smittan bland barn ökat sedan coronaviruset muterat.

– Det verkar som om utbrotten i skolan är något fler nu än tidigare, säger Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten till TT.

Antalet bekräftade fall bland barn i åldrarna fem till 14 år ökar och var högre vecka 48 än vid skolstarten, men lägre än i våras. Även andelen positiva svar i åldersgruppen ökar, vilket tyder på att det i större utsträckning är covid-19 som cirkulerar nu än vid skolstarten, enligt Folkhälsomyndigheten.

Åldersgruppen 0–9 år ökar “ganska mycket” och enligt biträdande avdelningschef Sara Byfors beror det på att den i princip är ovaccinerad.

– De äldre åldersgrupperna har en lägre incidens än de yngre åldersgrupperna. Det är positivt eftersom det är mycket högre risk för allvarlig sjukdom bland de äldre, säger hon.

TT: Vilken roll spelar barn i smittspridningen som vi ser i samhället just nu?

– Med deltavarianten och dess ökade smittsamhet så har fler barn blivit smittade. Det verkar som om utbrotten i skolan är något fler nu än tidigare med liknande åtgärder, säger Sara Byfors.

Utbrott hos danska barn

I Danmark är det främst skolbarn som driver pandemin, enligt det danska smittskyddsinstitutet SSI (Statens Serum Institut). Aldrig tidigare har smittan varit så omfattande bland skolbarn.

Störst är smittan i åldrarna 6–11 år, enligt SSI. Mellan vecka 47 och 48 ökade antalet registrerade fall till 1 959 per 100 000 barn. Det kan jämföras med den näst mest drabbade åldersgruppen, 40–49-åringarna, med 724 fall per 100 000 invånare, skriver SSI i en rapport som publicerades på torsdagen.

Trenden har varit uppenbar i Danmark i flera veckor, uppger myndigheten. Det finns även rapporter om många möjliga utbrott i skolor och en ökning av fall bland skolpersonal.

Inte självklart i Sverige

Slutsatsen att det nu är barn som driver pandemin framåt uttrycks inte lika självklart av den svenska Folkhälsomyndigheten.

– Vi måste komma ihåg att vi har en vaccinerad vuxen befolkning, så det är svårt att jämföra nu med tidigare. Men det är nog så att med den ökade smittsamheten är det fler barn som blir smittade, säger Byfors och fortsätter:

– Det kan också vara så att man i hushållet blir smittad i större utsträckning av barn än innan då det ofta var vuxna som smittade barn. Exakt hur spridningsvägarna går till även i skolan är inte helt lätt att utreda.

Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor bör göra det möjligt för personal att hålla avstånd till varandra, enligt Folkhälsomyndigheten. Större samlingar bör också undvikas inomhus.

– En större samling är inte ett klassrum där man undervisar, säger Byfors.

I Danmark har jullovet tidigarelagts för att dämpa smittspridningen inför helgerna. Elever kommer att skickas hem den 15 december och komma tillbaka den 5 januari.

TT har begärt ut mer detaljerad statistik av Folkhälsomyndigheten.