Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Folkhälsomyndigheten: Onödig åtgärd i Umeå

Publicerad 2020-03-08

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

I slutet av sportlovet har Umeå kommun beslutat att anställda, elever och förskolebarn som varit i områden med spridning av coronasmitta ska stanna hemma minst två dagar, även om de känner sig friska.

Men åtgärden är onödig ur smittskyddssynpunkt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Jag vet inte vad de försöker vinna med det här. Vår grundläggande bedömning är att man ska fortsätta leva som vanligt fram till att man har fått symptom. De kan vara jättelindriga, ska man ha klart för sig, men då ska man stanna hemma och sedan höra av sig till hälso- och sjukvården om man inte snabbt blir bättre, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Beslutet om att stanna hemma minst måndag–tisdag gäller personer som nyligen varit i länder eller delar av länder som utrikesdepartementet (UD) avrått från icke nödvändiga resor till – alltså Kina, Sydkorea, Italien och Iran.

Behålla lön

Barn och elever som stannar hemma kommer att få giltig frånvaro och medarbetare får behålla sin lön.

Kommunen vill med åtgärden minska oro samt "vidta en försiktighetsåtgärd och få rådrum för att kunna komma med mer information senast tisdag 10 mars".

Enligt Jan Bergman, kommunikationsdirektör på kommunen, har signaler kommit om att oro finns bland elevernas anhöriga.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv i allt väsentligt, men vi vill ge oss själva rådrum för att minska oro och skapa lugn hos i första hand anhöriga till elever som inte har varit i de smittdrabbade områdena och som nu ska tillbaka till skolan. Det är en ren försiktighetsåtgärd i en väldigt snabb utveckling, säger Bergman till TT.

– Det är inte fråga om att stänga några skolor, poängterar han också.

"Tar bort fokus"

Tegnell har när fristående skolor vidtagit liknande åtgärder på grund av viruset sagt att de är utan effekt om inte smittspridningen är större än den är i Sverige.

– Vi är rädda för att sådana varianter bara tar bort fokus från det som är det absolut viktigaste.

TT: Har du hört talas om att någon kommun tidigare vidtagit sådana åtgärder?

– Nej, det har jag inte. Att en hel kommun gör så här tror jag är första gången, svarar Tegnell.

Följ ämnen i artikeln