Många har inte kunna ta ett sista farväl

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2020-08-30

Försiktigt har anpassade begravningar kommit i gång – samtidigt som uppskjutna minnesstunder läggs på hög inför en framtid utan restriktioner. På bilden Skogskyrkogården i Enskede utanför Stockholm.

När coronapandemin blivit en allt mer naturlig del av vardagen har begravningsbranschen anpassat sig.

Olika lösningar ska bidra till att släktingar och vänner kan genomföra minnesceremonier och ta ett sista farväl inom rimlig tid efter bortgången.

Under de senaste månaderna har man arbetat för att även avskedet ska kunna corona-anpassas. Färre bjuds in, personer i riskgrupper får stanna hemma, allt livesänds, flera utomhusceremonier hålls och några omfattande eller närgångna fikastunder efteråt är det inte tal om.

– Sedan någon månad tillbaka väljer man att ha ceremonier igen. Nu har vi levt i pandemin en lång tid och alla är medvetna om vet vad som gäller, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid Sveriges Begravningsbyråers förbund.

Tuff start på pandemin

När coronapandemin bröt ut var läget helt annorlunda. Först flyttades begravningarna fram i tron om att stormen skulle vara över några veckor senare – i stället kom restriktioner.

– Det var många som annonserade om två, tre gånger. Det var en otroligt tuff tid för familjerna som blivit drabbade.

En kremation eller kistbegravning ska vara gjord inom en månad efter dödsfallet. I vanliga fall brukar man ha begravningen i samband med detta, men under de senaste fem månaderna har olika varianter uppstått. En del kremeras, men urnan gravsätts inte – i väntan på en minnesceremoni.

Andra håller en mindre begravning med absolut närmaste kretsen, för att senare arrangera en minnesstund vid gravplatsen.

Uppskjutna ceremonier har framför allt varit en utmaning i Storstockholmsområdet och enligt Ulf Lernéus är det nu jättemånga urnor som står ovan mark i väntan på att reglerna kring folksamlingar släpps och situationen förbättras.

Många urnor ovan mark

Svante Borg, förvaltningschef vid Stockholms stad kyrkogårdsförvaltningen, delar delvis den uppfattningen:

– Vi har fler urnor nu än vi brukar ha vid den här tiden men ser framför oss att vi ska kunna hantera detta och anhöriga ska få kunna gravsätta under hösten i god ordning.

Framför allt handlar det om anhöriga som vill ta ett sista farväl vid Skogskyrkogården i södra Stockholm, en populär plats för begravningsceremonier.

– Där vill många gravsätta sina urnor. För att få en sådan tid har man kanske väntat ett par veckor längre.

I ett led för att förkorta väntetiderna har man därför börjat erbjuda helg- samt kvällstider, dock utan någon större framgång.

– Jag skulle nog säga att det handlar om att man vill ha bra tider som passar ihop med barnhämtning och arbetstider och det påverkar.

– I början av året påverkades begravningsceremonierna otroligt mycket och det stannade av jättemycket. Vi ser nu att man ansöker omedelbart om att få kremera samt en förändring gällande ceremonierna och man samlar betydligt färre.

Emotionellt kan också väntetider få stor påverkan påpekar Ulf Lernéus:

– Att ha en ceremoni så långt efteråt kan bli annorlunda. Man kan ha kommit till ett annat ställe i sin sorg. I nuläget är det många som inte fått ta avsked, speciellt om det handlar om någon som dött i covid-19 på ett äldreboende, till exempel. Då kanske man inte ens har fått se sin nära en sista gång.

– Det är mänskligt att vilja säga hejdå.