Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

”Ingen risk att intensivvård behöver avslutas i helgen”

Publicerad 2020-04-04

En varning gick i veckan ut för att intensivvården för ett stort antal patienter i Stockholm skulle behöva avslutas i helgen, på grund av platsbrist.

Så har det inte blivit, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

– Det är gott om vårdplatser i regionen, säger han.

Tre toppnyheter om corona – 4 aprilTre toppnyheter om corona – 4 april

Aftonbladet publicerade på lördagsförmiddagen ett internt nyhetsbrev för Karolinska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning i Solna, där läget inför helgen beskrevs som kritiskt på grund av coronapandemin.

Risken fanns enligt nyhetsbrevet att samtliga intensivvårdsplatser i Stockholm skulle ta slut i helgen, att allt som inte är starkt medicinskt motiverat skulle behöva prioriteras bort, att dialys inte skulle kunna levereras och att intensivvård för många patienter måste avslutas.

Det interna nyhetsbrevet gick ut till personalen på intensivvårdsavdelningen i Solna den 1 april.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, förmedlar en mycket ljusare bild än i nyhetsbrevet.

– Det kanske var rätt där och då för den avdelningen, men vi har tagit i ordentligt så vi har fått lite marginal. Som läget är just nu har vi mycket ledig kapacitet i regionen.

– Är man sjuk ska man inte dra sig för att söka sjukvård för att det skulle vara slut på platser, varken intensivvårdsplatser eller andra platser, säger Eriksson.

Så intensivvård behöver inte avslutas för vissa patienter?

– Nej, det är så nära normalt läge det kan vara. Det är nästan så att det finns mer vårdplatser nu än under normala förhållanden, för att vi har tagit i så mycket.

Men det kan ändra sig snabbt, så att intensivvårdsplatserna tar slut om två dagar?

– Så kan det vara i värsta fall. Men vi gör allt för att ligga steget före. Vi fortsätter att bygga ut vårdplatserna, säger Björn Eriksson.

– Vi har ställt om sjukvården genom att ta bort saker som kan vänta för att ha personal till intensivvårdsenheterna.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Han poängterar att antalet platser totalt sett räcker till, men att det finns lokala skillnader.

– På vissa sjukhus är marginalen mycket mindre. Då måste vi transportera patienterna och se till att det blir jämnt fördelat, säger Eriksson.

Enligt uppgift till Aftonbladet behöver inte heller dialyspatienter som går på regelbunden dialysbehandling oroa sig, de får dialys som vanligt.