Kungen: Kom ihåg, du är inte ensam
Uppdaterad 2020-04-10 | Publicerad 2020-04-05
Kungen vädjar till svenska folket att stanna hemma.
I sin hälsning till folket talade han om – och till barnen.
– För deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land, var och en av oss, sa Carl XVI Gustaf och önskade alla en fin påskhelg – trots allt.
Sedan en tid bor och arbetar kungaparet på Stenhammars Slott i Sörmland – en säkerhetsåtgärd eftersom de båda är över 70 år.
– Om några veckor fyller jag... ja, 74 år. Det är ganska mycket, sa kungen i sitt tv-tal till svenska folket.
– Men det betyder också att jag har hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom. Jag har sett hur kriser hjälper oss att omvärdera, att skilja mellan viktig och oviktigt, hur rädsla omvandlas till insikt om problemens allvar och hur de kan lösas.
– Och en sak har jag lärt mig, oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut, sa kungen.
Med eftertryck.
Som i en annan tid
Kungens första riktiga tal till folket – bortsett från det lilla han sa i samband med den extrainsatta konseljen på Slottet den 18 mars.
Det är inte ens tre veckor sedan – men ändå som i en annan tid.
Då hade fem personer dött i covid-19 i Sverige.
I dag har minst 401 personer – och inom några dagar med all sannolikhet tio gånger så många som då – dött i coronapandemin i Sverige.
Att kungen ska tala till folket i tider av kris är hans plikt.
Det händer, tack och lov, inte så ofta, men han gjorde det efter tsunamin på annandagen 2004, då höll han ett tal som gjorde honom både älskad och hyllad, och han gjorde det senast efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i maj 2017.
I sitt tal den här gången fokuserade han på ansvar – det ansvar vi alla har i denna omvälvande tid – och på tröst, den tröst vi alla så väl behöver just nu.
– Covid-19 har Sverige – och världen – i sitt grepp. Gator och torg är nästan tomma och tysta. Pandemin slår också hårt mot företag och jobb och den svenska ekonomin, ja, mot hela det svenska samhället, sa kungen.
”Mitt djupt kända tack”
Han tog också – igen – tillfället i akt att hylla alla som nu sliter hårt inom sjukvården, med risk för att själva bli smittade och sjuka.
– En civil mobilisering är inledd, sa kungen.
– Jag tänker då främst på hälso- och sjukvården, där arbetar nu anställda och volontärer tillsammans, för att rädda så många liv som möjligt. Det är en stor uppgift. Det krävs mod och det kommer att krävas uthållighet.
– Till alla er som bidrar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack.
Kungen vill också att vi alla ska sända en tanke till alla andra som ser till att vårt samhälle, så som vi känner det, fortsätter att fungera; alla inom äldreomsorgen, inom kollektivtrafiken och handeln - och allt annat vi i vardagen tar för givet.
– Till er sänder jag ett stort och varmt tack, sa kungen.
”Vi måste tänka om”
Precis som statsministern i sitt tal uppmanade kungen också oss alla att stanna hemma i påsk.
– Det är en tid som man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner och många går i kyrkan.
– Men en del av det kommer inte att vara möjligt i påsk. Det måste vi acceptera. Vi måste tänka om. Vi måste ställa in oss på att stanna hemma.
– Det kan kännas tråkigt, med det kommer fler påskhelger. För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar, inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjemedlem.
Kungen riktade också en tanke till barnen, alla barn i Sverige som nu riskerar att förlora far- och morföräldrar och gå miste om den trygghet och erfarenhet de kan erbjuda – och det ansvar vi alla har att hjälpas åt nu, speciellt för barnens skull.
Att inte bara tänka på oss själva.
”Kan kännas svårt”
– De val vi gör i dag ska vi få leva med länge. Det kommer att påverka många, sa kungen.
Det är mycket som ännu är ovisst, men den dagen när krisen är över, då kommer vi gå samlade ur den, om vi alla tar vårt ansvar nu, för varandra och Sverige, var kungens budskap.
– När den gör det kommer vi alla att ha nytta av den omtanke och den kraft som svenska folket nu uppbådar. Den kraften kommer att vara en tillgång för vårt land i den framtid som vi längtar efter.
Det drygt sex minuter långa talet avslutade kungen med några ord av tröst.
– Även om det kan känns svårt, så kom ihåg: du är inte ensam.
PODD Kungligt coronaspecial
I veckans avsnitt snackar vi om hur Europas kungahus hanterar det rådande läget, drottning Elizabeth har flytt till Windsor, två kungligheter har smittats och en kung har abonnerat ett helt lyxhotell för att klara krisen.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.