Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Operation kan undvikas vid ändtarmscancer

TT

Publicerad 2024-08-20

En tredjedel av alla med diagnosen ändtarmscancer löper hög risk för återfall. En ny studie visar att patienter ofta kan slippa operation och stomi, samtidigt som risken för återfall minskar. Pressbild.

Patienter med lokalt avancerad ändtarmscancer kan slippa operation och stomi samtidigt som risken för återfall minskar, visar en klinisk studie från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Traditionellt sett har patienter med den typen av cancer behandlats med strålbehandling och cytostatika. Därefter opereras en del av tarmen bort, vilket kan leda till att stomi behövs. Sedan ges ytterligare cytostatika.

”Resultaten visar att det går att dubblera chansen att slippa operera bort en bit av tarmen om all strålning och cytostatikabehandling ges först och patienten endast opereras därefter om det behövs”, säger Bengt Glimelius, överläkare och professor som lett studien, i ett pressmeddelande.

I en tidigare studie fann man ingen tumör hos 14 procent av de patienter som opererades. Med den nya metoden dubblerades siffran till 28 procent.

I Sverige får cirka 2 000 personer diagnosen ändtarmscancer årligen, varav en tredjedel har hög risk för återfall.

Totalt har data från 461 patienter samlats in till studien. Resultaten har publicerats i tidskriften eClinMedicine.