Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

TCO sträcker ut en hand för klimatet

TT

Publicerad 2024-08-20

TCO:s ordförande Therese Svanström erbjuder ett handslag för klimatet. Arkivbild.

När politiken brister behöver andra aktörer träda fram för att skapa ett brett stöd för klimatpolitiken, menar TCO som nu erbjuder ett handslag för klimatet till de andra parterna på arbetsmarknaden.

”Vi vågar påstå att den svenska modellen är vår superkraft. Parterna på arbetsmarknaden har historiskt visat att vi tillsammans kan lösa de svåraste av frågor”, skriver TCO:s ordförande Therese Svanström i ett inlägg på DN Debatt, och föreslår att parterna gemensamt pekar ut riktningen för klimatarbetet.

TCO kommer i höst att bjuda in till klimatsamtal. Bland de reformer som tjänstemannaförbundet föreslår hör en strategi för kompetensförsörjning för gröna jobb, fungerande omställningsstudiestöd med en stark a-kassa, samt en minskning av jobbresornas klimatavtryck.

”Stora investeringar kommer krävas för att anpassa samhället”, skriver artikelförfattaren, som anser att målet för det finansiella sparandet kan vara negativt under en period för att finansiera de nödvändiga investeringarna.

TCO vill också se en skatteåterbäring för omställning och föreslår en modell där kol­dioxidskatten återbetalas till familjer och företag för att främja klimatsmarta val.