Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

EU-sanktioner utökas mot Ryssland

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-05-27

En väggmålning i Wien för att hedra ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som dog i ryskt fängelse den 16 februari. Arkivbild.

Hela den ryska fångvården placeras på listan när EU slår fast sitt nya sanktionssystem för brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland.

Samtidigt tystas den ryssvänliga mediekanalen Voice of Europe.

Måndagens beslut om det nya systemet är ett direkt resultat av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i ryskt fängelse tidigare i år.

”Vi kommer inte att spara några ansträngningar för att hålla den ryska politiska ledningen och myndigheterna som ansvariga”, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett pressmeddelande.

På sanktionslistan införs först och främst hela den federala ryska fångvården, FSIN. Den får sällskap av 19 domare, åklagare och andra som anses ha spelat en roll i hanteringen av Navalnyj och andra oppositionella. Sanktionerna är som vanligt i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU.

Det nya systemet kommer dock inte att få heta Navalnyj-systemet, som det ursprungligen föreslogs.

Parallellt införs också EU-sanktioner mot den Tjeckienbaserade ryssvänliga propagandakanalen Voice of Europe.

Personliga sanktioner införs även mot två av personerna bakom kanalen, ukrainarna Artem Martjevskyj och Viktor Medvedtjuk.