Fidias, 24, kan komma in i EU-parlamentet: Kan inget om politik

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-08

Fidias, 24.

Youtubern Fidias Panayiotou är jokern i det cypriotiska EU-valet.

Han blev känd genom att tjata till sig en kram av Elon Musk och kan nu ha en chans att komma in i parlamentet, enligt Politico.

– Mitt mål är att inte bli vald, sa han när kandidaturen meddelades.

På Youtube har Fidias Panayiotou drygt 2,6 miljoner prenumeranter. I profilen står det kort och koncist: ”Använder Youtube för att sprida kärlek”.

I januari i år postade han en video på Tiktok där han berättade att han bestämt sig för att kandidera för Cypern i EU-valet, utan politiskt parti.

– Mitt mål är att inte bli invald, syftet är att få fler att engagera sig i politik, särskilt unga människor, sa han Cyprus Mail.

Känd efter kram med Musk

Panayiotou blev känd genom att skicka i väg sig själv på olika, mer eller mindre, galna uppdrag.

Förra året bestämde han sig för att försöka få en kram av tech-miljardären Elon Musk – vilket han till slut lyckades med. Youtube-videon har i dag knappt 1 miljon visningar på Youtube.

Han har också försökt resa genom Japan och Indien utan att betala för sig, vilket han enligt Cyprus Mail sedan fick kritik för.


”Kan inget om politik”

När Panayiotou i cypriotisk tv meddelade sin kandidatur erkände han att han ”inte kan någonting om politik”, men att han är öppen för att lära sig.

– Jag är 23 år gammal och har aldrig röstat i mitt liv. Jag sa till mig själv en kväll att om jag aldrig röstar och om jag aldrig intresserar mig så kommer samma nördar alltid att ha makten. Och jag tänkte ”nu räcker det!”, sa han, iförd tre slipsar, kavaj och shorts.

I april kallade han till pressträff och ställde officiellt upp i EU-valet. Där förklarade han varför han kandiderar utan att kopplas till något parti:

– För att jag inte passar in i någon mall. För att jag vill att ni ska veta att jag inte tjänar något partis intressen.

Chans till plats i parlamentet

Trots att Panayiotou egentligen inte vill bli EU-parlamentariker, så finns det fortfarande en chans.

Enligt den senaste opinionsmätningen landade stödet för Fidias Panayiotou på 8,7 procent, skriver Politico och hänvisar till Alpha news. Vilket hade räckt för att komma in.

Störst stöd fick Cyperns två största partier Demokratisk samling och Arbetarnas framstegsparti.

Följ ämnen i artikeln