Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Orkanen Helene slår mot USA: "Extremt farlig"

TT-AP

Uppdaterad 08.57 | Publicerad 04.37

Orkanen Helene har försvagats, men beskrivs fortsatt som ”extremt farlig” när den rör sig över sydöstra USA.

Myndigheter har varnat för katastrofala stormfloder tillräckligt höga för att dränka tvåvåningshus.

Timmarna efter att Helene nådde land i Florida nedgraderades stormen från en fyra till en ”stark tvåa” – och därefter till en etta – på den femgradiga orkanskalan, enligt AP. Trots det uppges ovädret föra med sig katastrofala vindbyar som nu rör sig vidare upp över USA.

Trots att vindarna försvagats är Helene den värsta stormen att drabba Sarasota, söder om Tampa, på ett sekel, uppger länets borgmästare.

– Det här är förmodligen det värsta vi sett i vårt område på 100 år. Jag har bott i Sarasota i 22 år och har aldrig sett något liknande, säger borgmästare Liz Alpert till CNN.

Även i Clearwater beskriver borgmästaren vattennivåerna som historiska. I Pasco County norr om Tampa har ett 40-tal människor räddats från det stigande vattnet, enligt lokala myndigheter.

Kajak genom vardagsrummet

På ett viralt klipp syns en man paddla kajak genom sitt översvämmade hus, rapporterar CNN. Krukväxter och möbler flyter runt i rummet.

– Kajaken var min flyktplan, men jag trodde inte att jag skulle behöva använda den i mitt egen vardagsrum, säger Tampa Bay-bon Matt Heller till mediebolaget.

Helene nådde Floridas kust sent på torsdagen, lokal tid, med vindar på över 60 meter per sekund. En person rapporteras ha omkommit i delstaten när en skylt föll över en bil. Två personer omkom i vad man tror var en tornado som uppstått i Georgia.

”Det här är en extremt farlig och livshotande situation”, skrev nationella orkancentret och uppmanade människor att söka skydd.

Stormfloder

Centret varnade för att stormens öga kan pressa upp vatten längs Floridas nordvästra kuster, med katastrofala stormfloder på upp till sex meter som följd.

– Vi kommer att vakna upp till en delstat där det med stor sannolikhet har skett dödsfall, sade Floridas guvernör Ron DeSantis vid en pressträff sent på torsdagen.

Över 1,5 miljon hushåll uppges stå utan el i Florida, Georgia, North Carolina och South Carolina till följd av vindarna, enligt CNN.

Flera delstater har utlyst nödläge, däribland Georgia, Alabama, North Carolina, South Carolina och Virginia.