Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Skattkarta utlöser rusning efter nazistskatt

TT-AFP

Publicerad 2023-01-19

Klaas Tammes tittar på tidningsklipp där skattkartan är publicerad.

Skattjägare har invaderat den lilla nederländska byn Ommeren. Allt på grund av en karta som påstås visa en plats där nazister gömt en skatt.

– Det tänder verkligen fantasin, säger Klaas Tammes, ordförande för den stiftelse som äger marken i byn som ligger i provinsen Gelderland.

Kartan kom från det nederländska nationalarkivet i början av januari. På den finns ett rött ”X” som markerar platsen där tyska soldater tros ha gömt sin skatt.

Med kartan fanns dokument med vittnesmål om att nazisterna begravt fyra ammunitionslådor med smycken, ädelstenar och guldmynt till ett sammanlagt värde som i dag uppskattas till 11 miljoner euro, motsvarande drygt 120 miljoner kronor.

– Det innebär att alla typer av människor har kommit till Ommeren för att söka efter den, säger Klaas Tammes, vars hem har byggts på resterna av ett gammalt nazisthögkvarter.

– Men den har inte hittats.

Leriga hål

Nära Klaas Tammes hem finns leriga hål efter utgrävningar. Men på grund av att så många människor med metalldetektorer har samlats i den vanligtvis lugna lilla byn de senaste dagarna har kommunen infört ett förbud att gräva hur som helst. Men många fortsätter att söka.

– Vårt intresse väcktes direkt, säger Henrik Hingstman som är på plats med sin far Lammert.

De är övertygade om att de har har hittat platsen där skatten begravdes med hjälp av en typ av slagruta och hoppas att få tillstånd att gräva snart.

Tre försök

Enligt dokumentet gjordes åtminstone tre misslyckade försök att hitta skatten våren 1947, efter ett vittnesmål från en tysk soldat som uppgett att han var inblandad när den gömdes.

Att skatten trots upprepade försök inte har hittats kan ha flera olika förklaringar, enligt nederländska tjänstemän. Antingen kan soldaten ha fantiserat ihop skatten, även om han bedömdes som trovärdig, eller också kan skatten redan ha hittats och tagits av någon.

Klaas Tammes tror att skatten fanns på riktigt, men att den kan ha grävts upp vid krigets slut eller efter krigsslutet.

– Men det finns inga bevis så vi fortsätter leta. Den här historien kommer att fortsätta ett tag, säger han.