Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Biden uppges backa Rutte som ny Natochef

TT

Publicerad 2024-02-22

Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte, får stöd av USA som kandidat till posten som ny generalsekreterare i Nato. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden vill se Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte som ny generalsekreterare för Nato, uppger Politico och hänvisar till en anonym amerikansk regeringskälla.

Politico skriver också att Rutte har stöd av ett tjugotal av Natos 31 medlemsländer att efterträda Jens Stoltenberg när dennes mandat går ut i oktober.

– Efter intensiva samtal mellan medlemsländerna så är vi nu i ett läge där över 20 Natoländer är beredda att stödja Mark Rutte som nästa generalsekreterare, säger en Nato-källa till Politico.

USA har nyligen gjort klart att de vill ha frågan löst före april. I juli har Natoländerna toppmöte i Washington och i november väntar det amerikanska presidentvalet.

Bland skeptikerna pekar Politico ut Turkiet och Ungern. Rutte är en av dem som varit tydligast i kritiken mot utvecklingen i Ungern under premiärminister Viktor Orbán.

Samtliga medlemsländer måste vara med på noterna, beslut tas med konsensus. Så saken är inte avgjord än.

Men Mark Rutte är det enda namnet som hittills förts fram i diskussionerna och han själv har kampanjat för att få posten sedan november. Tidigare har namn som Kaja Kallas, Estlands statsminister och Lettlands utrikesminister Krisjanis Karins nämnts i diskussionerna.