Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Attack mot kinesiska ingenjörer i Baluchistan

TT-AFP

Publicerad 2023-08-13

En separatistisk rörelse i Baluchistan i Pakistan kräver att få ökad del av gas- och mineralfyndigheter i regionen. Arkivbild.

Pakistanska säkerhetsstyrkor hamnade i ett skottdrama med upprorsmakare i Baluchistan, sedan en militärkolonn hamnat i bakhåll.

Minst två inom den separatistiska upprorsgruppen dödades i den påföljande skottlossningen. Sammandrabbningen pågick i timmar, enligt militär.

Attacken sägs vara riktad mot kinesiska ingenjörer som eskorterades av militärkolonnen. Kinesiska bolag har utökat sin verksamhet i Baluchistan och i staden Gwadar de senaste åren.

De senaste två årtiondena har separatister i Baluchistan fört en väpnad kamp för att få ökad del av inkomsterna från bland annat gas- och mineralfyndigheter. Attackerna mot kinesiska intressen har ökat i takt med den ökade kinesiska närvaron.

Provinsen, som också gränsar Afghanistan, drabbas även av oroligheter som involverar gäng som smugglar narkotika samt sunnimuslimska extremistgrupper förutom separatister från den baluchiska minoriteten.