Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Israel slår till hårt mot "tredje fronten"

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-10-27

Västbanken hade en avgörande roll redan som upptakt till det nya storkriget runt Gaza. Nu anklagas Israel för en våldsspiral även där.

– Det är inte samma armé som före den 7 oktober, säger forskaren Harel Chorev.

I och med terrorstämplade palestinska Hamas anfall och massakrer som blev starten på kriget den 7 oktober, har våldet exploderat och tusentals människor mist livet på båda sidor. Men inte bara i Israel och den Hamasstyrda Gazaremsan.

Även från det större palestinska området Västbanken rapporteras nu allt värre våldsamheter. Sedan kriget började räknar det palestinska styret där till runt 100 dödade och över 1 500 skadade. De faller offer för såväl militära räder som beväpnade boende från israeliska samhällen på ockuperad mark.

– Soldater och bosättare är ivrigare att öppna eld, som hämnd för händelserna runt Gazaremsan, säger Faraj Baytaui i byn Bayta nära Nablus till nyhetsbyrån AFP.

Men våldsvågen på Västbanken började egentligen tidigare. Fram till den 7 oktober hade i år 220 palestinier och 29 israeler dödats i området, enligt statistik som FN sammanställt. Så blodigt har det inte varit där sedan 2005.

Armén trefaldigad

Efter krigsutbrottet sätter till och med Israels högerhökkretsar frågetecken kring militären IDF:s tidigare framfart på Västbanken. Med så mycket fokus där gjorde sig landet sårbart för chockattacken från Gaza, heter det.

Nu är läget annorlunda. All eventuell resursbrist är ett minne blott.

– Nu är det inte samma armé som före den 7 oktober, säger Harel Chorev, forskare vid Moshe Dayan-centret i Tel Aviv.

– De har kallat in ytterligare 360 000. Armén har trefaldigats i manskap.

Därmed tycker sig Israel kunna hantera både kriget i Gaza, en upptrappning vid gränsen mot Libanon i norr – och att slå till hårt för att förhindra att en ”tredje front” byggs upp av mullrande missnöje på Västbanken och bland de två miljoner palestinier som lever med medborgarskap inne i Israel.

Hindra destabilisering

På Västbanken har Israel fortfarande hjälp av det palestinska självstyret där, Palestinska myndigheten (PA) som ser Hamas styre i Gaza som en rival.

– Trots Hamas ansträngningar att få med sig Västbanken och israeliska araber ansluter de sig inte till kriget, säger Harel Chorev till TT.

– Både IDF och PA arbetar för att kontrollera detta, man kan kalla det ett samarbete för att förhindra en destabilisering av Västbanken.

Men PA:s position är extremt utsatt. Missnöjet är stort både från Israel, som tycker att myndigheten inte gör tillräckligt mot extremism, och från otåliga palestinier som menar att den är för medgörlig mot ockupationsmakten.

.