Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rätt stänga av vårdpersonal som vägrade vaccin

Moa Persson/TT

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2023-12-21

Tre undersköterskor vägrade vaccinera sig mot Covid-19 och skickades hem från jobbet. Nu har de förlorat en stämning mot arbetsgivaren. Arkivbild.

Vårdföretaget gjorde rätt som stängde av tre undersköterskor som vägrade vaccinera sig mot covid-19 under pandemin.

Arbetsdomstolen, AD, konstaterar att vårdföretaget hade rätt att införa en vaccinationspolicy.

Det var under hösten 2021 som tre undersköterskor inte ville vaccinera sig mot covid-19 och skickades hem från jobbet utan lön. Anledningen var att vårdbolaget hade som krav på att alla medarbetare i patientnära arbete skulle vaccinera sig mot covid-19.

Det ledde till att fackförbundet Kommunal tillsammans med undersköterskorna stämde arbetsgivaren i Arbetsdomstolen. De menade att det var fel att skicka hem undersköterskorna utan lön och att vaccinationskravet inte var berättigat.

Men Arbetsdomstolen går på bolagets sida och menar att vårdföretaget hade rätt att ha en vaccinationspolicy, eftersom det rådde speciella omständigheter under pandemin.

Domstolen anser också att eftersom undersköterskorna valde att inte vaccinera sig trots att kravet infördes under höstens gång, kunde de heller inte stå till arbetsgivarens förfogande och hade därmed inte rätt till lön.