Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Polisen har sprängt skarpladdad handgranat

TT

Publicerad 2023-10-07

Ett området i Västerås har spärrats av efter larm om ett misstänkt skarpladdat föremål. Arkivbild.

Det föremål som hittades utanför ett bostadshus i Västerås tidigare i morse var en skarpladdad handgranat. Nationella bombskyddet har genomfört en sprängning på plats.

– Vi har gått ut och ombett folk som befinner sig i närheten att hålla för öronen eftersom sprängningen innebär en hög smäll, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson i Region Mitt.

Det misstänkta skarpladdade föremålet hittades utanför ett flerfamiljshus nära småbåtshamnen i Västerås strax före klockan 8 på lördag förmiddag.

– Föremålet bedöms vara skarpt och därför har vi påbörjat en evakuering av boende i byggnaden, sade Magnus Jansson Klarin till TT tidigare i morse.

Även ett större området runt huset har spärrats av och ambulans finns på plats i förebyggande syfte. Tekniker från Nationella bombskyddet kontrollerar nu att den misstänkta handgranaten är detonerad.

Det skarpladdade föremålet hittades ett stenkast från den lägenhet i Västerås som besköts natten till lördag. Larmet om skottlossning mot porten kom strax före fyra på morgonen.

– Det är för tidigt att säga om det finns en koppling men vi tittar självklart på det, säger Magnus Jansson Klarin.

Ingen misstänkt är i nuläget gripen.