Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Flera bakslag för Argentinas nya president

TT-EFE

Publicerad 2024-01-11

Ultraliberale Javier Mileis första månad som Argentinas president har präglats av förändringar i rasande fart.

Men han har också drabbats av flera nederlag.

– Det finns inga pengar! varnade Milei den 10 december, i sitt första tal som president.

Det var då han utlyste sina så kallade “chockåtgärder”, för att få ekonomin på fötter. Inom 25 till 50 år ska Argentina vara en världsmakt igen, försäkrade han.

Under sin första månad vid makten har Milei hunnit presentera två stora reformpaket. Det första i form av ett presidentdekret som trädde i kraft den 29 december, där privatisering av statliga bolag, en upphävning av klimat- och miljölagar och ett uppluckrat skydd för hyresgäster ingår.

Kritik mot lagförslag

Men dekretet har stött på motgångar.

De arbetsrättsliga förändringarna har tills vidare upphävts av Argentinas appellationsdomstol, efter en överklagan från den fackliga federationen CGT.

Med ett lågt stöd i parlamentet för Mileis parti La libertad avanza behövs godkännande från många av de andra politiska partiernas ledamöter.

För att lösa problemet presenterade Milei ett lagförslag som bland annat, om det går igenom, ska ge lagstiftande “superkrafter” åt den verkställande makten fram till 2025. Det är då landet, enligt lagförslaget, beräknas lämna den nödsituation det befinner sig i.

Det kontroversiella lagförslaget har blivit hårt kritiserat av oppositionen och av delar av samarbetspartiet Juntos por el cambio.

Inflationen ökar

Inte heller har “chockåtgärderna” fått någon större effekt på landets osäkra politiska, ekonomiska och sociala läge. Trots en devalvering av den argentinska peson på mer än 50 procent i mitten av december befinner sig priserna fortsatt på skyhöga nivåer.

Den årliga inflationen kan den sista månaden av 2023 ha nått 200 procent, enligt presidentens talesperson Manuel Adorni.

De senaste veckorna har tiotusentals människor tagit sig ut på Argentinas gator i protest mot lagförslaget och de ekonomiska förändringarna.